Treći kolegijum u Skupštini: Opozicija traži sprovođenje svih preporuka ODIHR, prisutni i ambasadori

Vesti 11. apr 202408:57 > 10:34 49 komentara
Tanjug/Vladimir Šporčić

U Skupštini Srbije u 10 sati počeo je treći sastanak parlamentarnih stranaka vladajuće većine i opozicije. Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić uputila je ranije poziv poslaničkim grupama za sastanak o daljem radu na ispunjenju preporuka za unapređenje izbornog procesa.

Na sastanak na koji je pozvala predsednica Skupštine Ana Brnabić, stigli su poslanici vladajućih stranaka, među kojima su Milenko Jovanov, Ivica Dačić, Elvira Kovač, Đorđe Komlenski, Branimir Jovanović, dok su od opozicionih poslanika prisutni Marinika Tepić, Miroslav Aleksić, Zdravko Ponoš, Zoran Lutovac, Dragana Rakić, Srđan Milivojević, Biljana Đorđević, Borislav Novaković i drugi.

Za razliku od prethodnih sastanaka, ovom prisustvuju i predstavnici NVO – CRTA, CeSID i Transparentnost Srbija. Novina je da su tu i ambasadori, američki Kristofer Hil i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre. Prisutan je i šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu.

Među prisutnima su i predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Povezano:

U pozivu koji je upućen poslaničkim grupama iz kabineta predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić navedeno je da joj je želja da se nastavi dijalog o temi o kojoj postoji širok politički konsenzus, a to je „primena svih preporuka ODIHR usmerenih ka unapređenju izbornog procesa“.

Poslaničkim grupama je upućena molba da pripreme sve eventualne komentare i predloge izmena ili dopuna dostavljenih radnih verzija izmena pet zakona.

Na sastanak su pozvani i predstavnici relevantnih organizacija civilnog društva i međunarodni partneri kako bi se razgovaralo o daljem radu na ispunjavanju preporuka u cilju unapređenja izbornog procesa u Srbiji.

Koalicija „Srbija protiv nasilja“ održala je juče sastanak u punom sastavu i donela odluku da prisustvuje sastanku kolegijuma Skupštine Srbije.

Kako je saopšteno, postignut je i dogovor o zajedničkim ciljevima i insistiranju na sprovođenju svih preporuka ODIHR pre održavanja izbora.

Poslanički klub Srpske koalicija NADA koju čini Novi DSS i POКS ne učestvuju danas na razgovorima sa predsednicom skupštine oko realizacije preporuka ODIHR za poboljšanje izbornih uslova, jer su, kako kažu, neiskreni i zakasneli.

„Izborna kampanja traje već nedelju dana, SNS je već predala izbornu listu, a mi treba tek da započnemo ozbiljne razgovare o izbornim uslovima. Svima je jasno da je to besmisleno. Da je bilo iskrene volje  vlasti, razgovori bi bili završeni i zaključci sa njih bili primenjeni pre  raspisivanja izbora. Ovako je jasno da su razgovori obična farsa koja  treba da posluži vlasti za prevaru opozicije i novu sofisticiraniju  izbornu krađu i aboliciju za prethodnu“, izjavio je Vojislav Mihailović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare