Koliko će koštati kilogram svinjetine? Afrička kuga „pokosila“ male farme

Vesti 03. avg 202321:05 47 komentara

Koliko će koštati kilogram svinjetine nakon što je male farme u Srbiji u potpunosti devastirala afrička kuga svinja? Bolest je i danas zabeležena na teritoriji 32 opštine, što znači da u odnosu na jučerašnji presek nije bilo dodatnog širenja. Ali, proizvođači nezadovoljni reakcijom države kažu da su mere zakasnile, da je svinjski fond u zemlji ugrožen i traže hitnu smenu ministarke.

Skoro 20.000 zaraženih svinja eutanazirano je zbog afričke kuge – nevolja koja je zadezila uzgajivače svinja u Srbiji devastiraće i tako nedovoljno veliki svinjski fond.

Iz Udruženja proizvođača agroprivrede Srbije – SPAS, očajni zbog stanja na terenu, spas vide u smeni ministarke poljoprivrede.

„Mi ostajemo bez svinja. Ako je nama potrebno negde oko šest ili šest i po miliona za naše potrebe, ja mislim da sada nemamo ni milion i po svinja. Posle ove situacije, skoro 90% malih će nestati, ostaće sporadično velike neke farme koje nisu zaražene, ali retko da se održi. Cene će ići gore u svakom slučaju, jer mi nećemo imati šta da proizvodimo“, objašnjava Zoran Milićević iz Udruženja proizvođača agroprivrede Srbije SPAS.

A po kojoj ceni će građani kupovati kilogram svinjskog mesa najviše će zavisiti od toga koliko će zaraza potrajati.

Država, ipak, uverava da čini sve. Ministarka smiruje situaciju i kaže da nema bojazni da će Srbija ostati bez svinjskog mesa. Tvrde iz Vlade i da je inspekcijski nadzor već pojačan, „skenira se“ stanje čak i u pečenjarama.

„Ni jedna država nema toliko inspektora koliko ima proizvođača, zato apel na proizvođače, pogotovo na male proizvođače koji imaju od pet do devet svinja, što znači uglavnom za sopstvenu potrebu, sa nekim malim tržišnim viškovima – da shvate ozbiljnost situacije i da sve ono što nerade a trebalo bi u ovakvoj kriznoj situaciji će im se vratiti kao bumerang“, poručuje Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije.

Farmeri treba da urade svoj „domaći zadatak“ i da prijave bolesne ili uginule životinje veterinarima, da ih ne hrane pomijama i speče kontakte sa divljim svinjama. Afrička kuga, podsećamo, nije opasna za ljude.

„Vi praktično imate situaciju da sam ja vama prodao, kao seljak koji ima jednu krmaču i pet prasića, prase koje je u inkubaciji i vi ste uzeli to prase i stavili kod sebe u zamrzivač. Podelili ga na nekoliko porcija i na taj način ste obezbedili da u tom zamrzivaču taj virus opstane i deset godina. I samo je pitanje vremena kada će virus iz nekog dela mesa tog praseta ući u neki lanac ishrane koji može da bude u kontaktu sa lancem ishrane svinja – divljih ili domaćih“, kaže profesor Veterinarskog fakulteta Miroslav Valčić.

Potražnja je već opala, a stočari u strahu gledaju svoje obore i sabiraju štetu. Kažu: Srbija je od velikog izvoznika „spala“ na to da svinjsko meso uveliko uvozi.

Opširniju izjavu profesora Miroslava Valčića pogledajte u videu ispod:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare