Koliko đaka ima koronu – rebus o kom nadležni ili ćute ili daju „bajate“ podatke

Vesti 16. sep 202119:10 > 19:13 144 komentara

Koliko je đaka zaraženo koronom u Srbiji, još se ne zna tačno. Nadležne institucije na to pitanje N1 ne odgovaraju, dok ministar prosvete barata podacima koji su stari nekoliko dana. Za to vreme, epidemiolozi i zaposleni u prosveti upozoravaju - da se epidemiološka situacija u školama sve više komplikuje.

Rebus. Tako bi najkraće moglo da se opiše stanje sa brojem zaraženih đaka u školama širom Srbije. Sve otežava to – što se i dalje ne zna precizno, koliko je učenika od početka školske godine pozitivno na koronavirus.

Povezane vesti

„Što se tiče dece, to je ispod jednog procenta, to je podatak od pre tri dana“ – ovako je resorni ministar govorio u ponedeljak. Već danas, procente zaražene dece, prebacio je u konkretne brojeve.

„Tačan broj sa prethodnim, ja mislim da je to bio utorak – to je bilo nekih 4.400 ako se ne varam“.

A dok ministar ne utvrdi da li se vara ili ne, na pitanje N1 o tačnom broju zaražene dece u školama, ne odgovaraju iz Ministarstva zdravlja i Batuta. Zato smo se obratili Kriznom štabu.

„Svi podaci koji su vezani za kovid su javno dostupni i dnevno se ažuriraju, dostupni su i podaci o oboljevanju i pozitivnosti po uzrastnim kategorijama“, rekao nam je član kriznog štaba Goran Stevanović.

Ažurirani podaci o broju novozaraženih dostupni su na sajtu KOVID 19. Međutim, podaci o zaraženoj deci, ipak izostaju. Zato pojedini epidemiolozi kažu da to nepovoljno utiče na procenu epidemiološke situacije u školama.

„I sigurno da škole predstavljaju jedan od tih segmenata koji doprinose pogoršanju epidemiološke situacije – koliko ne znamo, pošto nam podaci nisu naravno dostupni, kao ni prethodnih 18 meseci“, naglašava epidemiolog
Predrag Đurić.

Bili podaci dostupni ili ne – resorni ministar tvrdi da situacija u školama nije alarmantna i da razloga za brigu nema. A šta na to kažu zaposleni u prosveti?

„Ljudi se sve više razboljevaju i mi znamo da deca imaju blage simptome i znamo da se sve to prenosi na nastavnike i bojim se zaista da ćemo se vratiti u novembar 2020. kad smo morali da zatvorimo škole i da sve prevedemo u onlajn, jer nije imao više ko da radi“, naglašava Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Zbog cele situacije, pojedini roditelji poručuju da su zbunjeni.

„Ovom krizom se upravlja nekim političkim sredstvima, marketinškim, ovo je odavno prestalo da bude zdravstveni problem, sve manje čujemo mišljenje i struku lekara, evo mi kao roditelji želimo da čujemo i da se iformišemo pre svega o tome u kojoj su meri deca ugrožena u školi“, ističe majka đaka Marina Manić.

A da đaci nisu ugroženi, nedavno je upozorila predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je poručila da škole treba da rade što duže, jer su u njima osnovci i srednjoškolci najbezbedniji. Međutim, pojedini predstavnici prosvetnih sindikata pitaju – ako je tako, šta je onda dovelo do toga da se epidemiološka situacija pogorša za samo dve nedelje, od kada je škola počela?

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare