Koliko je ministarka „poletela“ sa reformom zdravstva i platom lekara od 2.500 €

Vesti 25. dec 202219:19 91 komentara

Ministarka zdravlja Danica Grujičić ima ideju - Srbiji su potrebni porodični lekari koji bi povratili poverenje građana u zdravstveni sistem i koji bi imali platu od dve i po hiljade evra. Od dobre ideje do njene realizacije je dug i trnovit put, kaže za N1 nekadašnji direktor Infektivne klinike Dragan Delić.

Pitali lekara šta bi želeo da bude kad poraste – odgovorio pilot, ali ne da bi leteo visoko. A koliko je ministarka poletela kada je predložila revolucionarnu promenu u zdravstvenoj politici?

Povezane vesti

„Treba da radimo po kubanskom modelu i imamo porodičnog lekara koji bi mogao da reši više 80 odsto problema onih stanovnika za čije zdravlje odgovara. Male grupe lekara, po kvartovima, od tri, četiri lekara opšte prakse koje bi se zimi i leti organizovale prema tome da li je sezona gripa ili nekog drugog virusa. Mogu da se dogovore – jedan će ići u posete, drugi će raditi skrining, treći zakazivati specijalističke preglede, četvrti raditi akutne pacijente. To nije utopija, samo je potrebna dobra organizacija“, rekla je ministarka Danica Grujučić.

Dobra ideja, ali problem je realizacija – tako glasi jedna od dijagnoza ovog predloga.

„Danas biti porodični lekar u 21. veku je jako teško, po meni gotovo neizvodljivo, to je bilo prihvatljivo za 19. vek kada je medicina bila dosta uska. Jednostavno je nemoguće naći lekara koji će u glavi imati celu internu medicinu, a kamoli sve druge oblasti, o tome treba dobro razmisliti“, smatra Dragan Delić.

Ministarka objašnjava da bi lekari opšte prakse morali da imaju opremu i uređaje na raspolaganju i da bi uz razvijanje novih vidova medicine, mogli da završe stvari zbog kojih se danas ide kod specijaliste. Inače, osnovna plata doktora medicine u Srbiji još uvek je niža od 100 hiljada dinara.

„Oni platu dobijaju po nekoj formuli kapitacije (koliko stalnih pacijenata ima, toliko i zarađuje) ako to zaista postoji onda onaj koji radi na selu možda treba da ima veću platu, nego onaj koji radi gde mu je specijalista ‘na izvolte’, jer je odgovornost veća. Hajde da napravimo takvu formulu za zaradu za lekare opšte prakse da bude kao u Severnoj Makedoniji, gde jedan ima dve i po hiljade evra platu“, kaže ministarka Grujičić.

A šta bi se u tom slučaju desilo sa platama ostalih lekara? Činjenica da je svi oni nemaju isti obim posla, istu odgovornost – tu su primarna, sekundarna i tercijarna zdravstvena zaštita, ističe naš sagovornik.

„Naša profesija nije homogena profesija. Tome u principu jesam da postoji razlika u nagrađivanju. Dakle, treba nam jedan sistem vrednosti i nagrađivanja zdravstvenih radnika na osnovi jasnih kriterijuma“, napomenuo je Delić.

Ministarka Grujičić najavila je da bi sledeće godine trebalo da se uđe u pilot-projekat porodičnog lekara u jednoj ruralnoj i jednoj gradskoj sredini – u kojoj meri će taj, figurativno rečeno, „let“, predstavljati realnu šansu da se vrati poverenje građana u zdravstveni sistem.

Komentari (91)

Vidi sve komentare