Koliko košta spomenik Stefanu Nemanji i dalje tajna: U čijem je interesu da se cena krije

Vesti 02. mar 202419:59 105 komentara

Koliko je građane koštao spomenik Stefanu Nemanji na Savskom Trgu još se ne zna. Vlada i gradska uprava se o tome ne ograšavaju, iako, je bilo saopšteno da će podatak o tome biti tajna do 2023. Rok je očigledno probijen - što otvara pitanje - u čijem je interesu da se cena krije i zbog čega?

Pune tri godine glavni je domaćin na Savskom Trgu. Neretko je usamljen, pa mu društvo najčešće prave skejteri i po koji turista.

Vlast dozvoljava svima da ga vide. Zato je visok 23 metra. Ipak, ne dozvoljava svima da znaju koliko košta, jer je to i dalje tajna.

Priča o tajnosti prema odluci Vlade trebalo je da važi do 2023. Ispostaviće se da se sa tajnošću nastavilo, jer zvaničnici o ceni ćute. Ćute i u gradskoj upravi i Sekreterijatu za kulturu, jer za N1 ne odgvoraju koliko spomenik košta i kada će podatak o tome ugledati „svetlost dana.“

„Verovatno je sam sadržaj ugovora mnogo interesantniji i mnogo osetljiviji za vlast da se objavi nego kompletan iznos kada je podizan spomenik“, kaže Luka Petrušić, novinar nedeljnika Radar.

„Ono što mi jedino znamo je da suma koja je bila pomenuta da je taj materijal ocarinjen kao da vredi devet miliona evra, to je jedini podatak koji znamo, ali znamo da to uopšte ne mora da bude finalna suma“, kaže Branislav Dimitrijević, istoričar umetnosti i odbornik.

Pročitajte još

Spomenik je izradio ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, koji ni 2021. pri obilasku Stefana Nemanje nije otkrio koliko je para dobio za svoj rad. A da će sve biti transparentno tada je uveravao Goran Vesić.

„Grad Beograd nije platio izradu spomenika, kada sve bude završeno Vlada Srbije će objaviti cenu“, rekao je 2021. godine Goran Vesić.

„Ja zaista ne znam koliko sam novca potrošio za ovaj spomenik, jer mi još uvek pristižu računi“, rekao je tada vajar Aleksandar Rukavišnjikov.

A da se zbog spomenika i dalje plaća neka cena i da Srbiji pristužu računi, mišljenja je novinar nedeljnika Rada Luka Petrušić.

„Jedna stvar koja jeste poznata to je da pri izradi patine spomenika korišćena receptura koju grad nije otkupio zajedno sa spomenikom, nego ona je zaštićena i njen vlasnik je i dalje sam autor spomenika Rukavišnjikov i u situaciji ako bi trebalo da se radi neko uklanjanje oštećnja ili čak i sklanjanje grafita sa njega morao bi on da se angažuje i on može da formira cenu koju kog hoće za svoje radove na popravci“, kaže Petrušić.

Pročitajte i

Radovi na popravci Savskog Trga koštali su 18 miliona evra. Ekonomski novinar Mijat Lakićević kaže da sve ukazuje na to i da sam spomenik mnogo košta.

„Ovde se očigledno radi o milionima i to je ono što je sigurno previše i boje se da bi to diglo javnost na uzbunu kada bi oni čuli kako se neodgvorno troše para građana“, kaže Mijat Lakićević, ekonomski novinar.

Prema zakonskim propisima država bi nešto mogla da proglasi tajnom samo ukoliko zemlja ima ugroženu državnu bezbednost ili međunarodne odnose. A da li je cena spomenika koji je napravljen za vekove, kako vlast tvrdi – u tom rangu?

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare