„Posle ovog monitoringa prijala bi mi neka terapija“: Koliko se poštuje novinarski Kodeks u štampi?

Vesti 13. feb 202421:17 1 komentar

Koliko se poštuje novinarski Kodeks u dnevnoj štampi? Ili postoji li član Kodeksa koji nije prekršen, istraživao je Savet za štampu i predstavio šestomesečni monitoring dnevnih novina, rađen od 1. jula do 31. decembra prošle godine. Osobe koje su šest meseci svaki dan čitale devet dnevnih listova sa nacionalnom pokrivenošću poručuju da se posle tog posla ne osećaju dobro.

Alo, Blic, Danas, Večernje novosti, Informer, Kurir, Politika, Nova, Srpski telegraf, pročitajte svaki dan sve od početka do kraja i trebaće vam, kažu u Savetu za štampu, rehabilitacija.

„Posle ovog monitoringa ja se bukvalno osećam zlostavljano i prijala bi mi neka terapija“, rekla je Vera Didanović iz Saveta za štampu.

„Čitate nešto što ne biste čitali, to je zaista u najmanju ruku toksično i zaista ostavlja trag“, dodala je Tamara Skrozza iz Saveta za štampu.

A šta se sve kršilo? Istinitost izveštavanja, pogotovo od raspisivanja izbora, pa su građani dobijali ovakve naslove.

„Lazović: Đilas je homofob i rasista. Đilas: Izbori su šansa da sredimo Šolaku frekvenciju, iako on to nikad nije rekao i kad imate ljude koji letimičmo pogledaju naslove, oni stiču utisak da su ti lljudi to zaista izjavili i to je nemoguće promeniti“, kaže Didanović.

Krši se najviše pravo na pretpostavku nevinosti, zaštita privatnosti, ali i pravo na dostojanstvo žrtve. A izvor su uglavnom komšije.

„To nisu relevantni izvori, mi ne možemo komšijama toliko da verujemo da bismo to stavili u priloge, jer će oni reći „bio je divan čovek“ a on je ovamo isekao ženu“, poručuje Skrozza.

Osim sumnjivih izvora bilo je mnogo i sumnjivih tekstova, pogotovo kada je tema masakr u Ribnikaru, odnosno maloletni K.K.

„Mi smo u poslednjih šest meseci saznali da njemu fali njegov frizer, njegova putovanja, da neće da jede ono što se jede u bolnici. To je predstavljeno kao činjenica, a novinari se pozivaju na neimedovani izvor ili čak i izmišljaju, ja ne bih isključila mogućnost da izmišljaju“, dodaje Skrozza.

I tako dan za danom, novinarski Kodeks prekršen je više od četiri hiljade puta. Najviše ga je kršio Alo, najmanje Danas, a Politika ga krši sve više. Najstariji dnevni list u Srbiji beleži najveći rast broja prekršaja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare