Koliko su deca izgubila u nastavi zbog pandemije?

Vesti 28. jan 202216:52 > 16:56 14 komentara
N1/arhiva

Pandemija je promenila i način obrazovanja mladih, koji zbog epidemiološke situacije, skoro dve godine, veći deo nastave pohađaju onlajn. Međutim, tu se otvaraju mnogobrojna pitanja među kojima su nejednake mogućnosti dece u Srbiji da takvu nastavu isprate, ali i kvalitet obrazovanja.

„Nemaju svi jednake uslove da pohađaju onlajn nastavu jer po izveštaju koji je Unija srednjoškolaca sprovela tokom 2021. i 2020. godine, a radili smo i izveštaj među manjinskim grupama, pokazalo se da skoro 50 odsto učenika iz manjinskih grupa nema adekvatne uslove da prati onlajn nastavu, dok je kod ostalih to negde oko dva odsto. Mislim da je to veliki problem i mi smo istakli i predstavnicima Ministarsta prosvete“, rekla je za N1 Jelena Rajković iz Unije srednjoškolaca Srbije.

Prema njenim rečima, đaci su donekle izgubili deo nastave i ističu da im nedostaje interakcija sa profesorima, jer ne uspevaju da se usklade sa svojim privatnim obavezama i ne uspevaju lepo da nauče to gradivo. Ističe da profesori imaju razumevanja za decu koja nemaju uslove da pohađaju redovno onlajn nastavu. „Baš sam na panelu pre neki dan čula direktorku škole iz Velike Plane da su oni učenicima poštom slali taj materijal ukoliko nisu mogli da prate nastavu“, rekla je Rajković.

Podaci od prošle godine pokazuju i da su đaci ostvarili nešto lošije rezultate prilikom upisa u srednje škole i fakultete.

„Mislim da smo izgubili deo nastave tek kada smo ušli u ovaj onlajn sistem, jer tada smo svi morali nekako da se snađemo, pritom profesori možda nisu mogli adekvatno da da prenesu znanje đacima i mislim da se tu napravila rupa u znanju i da su se zbog toga stekli lošiji uslovi“, istakla je Jelena Rajković srednjoškolka iz Beogada.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare