Kolumna Veselina Simonovića: Predsednikove gnjide

Vesti 07. jul 202111:36 20 komentara
Veselin Simonović
Zoran Lončarević/Nova.rs

Glavni i odgovorni urednik i direktor portala Nova.rs Veselin Simonović odgovorio je, u današnjem izdanju lista "Nova", na komentare predsednika Vučića o dnevnom listu koji je, nakon četiri meseca, ugledao svetlost dana.

Tekst kolumne prenosimo u celosti:

„Ovo je, poštovani čitaoci, sedmi broj dnevnog lista „Nova“ i predsednik države nas je već nekoliko puta „počastvovao“ komentarima o kvalitetu našeg rada.

Najkraće prepričano, predsednik kaže da mi pišemo gluposti. Samo iz poštovanja prema funkciji predsednika države neću odgovoriti na isti način, mada je Aleksandar Vučić to zaslužio.

Novinari i urednici, okupljeni u redakcijama portala nova.rs i novina „Nova“, imaju slobodu da misle svojom glavom, dok većina drugih, što bi rekao moj prijatelj, Nenad Paranosić, „pričaju iz tuđe glave“.

S tim ljudima naš predsednik najviše i voli da besedi, zasedne satima i raspreda poluistine, neistine, kaže i po neku tačnu informaciju, ali oni sa „tuđom glavom“ samo poltronišu, klimaju i ne pitaju. Takvu je i vladu sakupio, gotovo da nema ministra koji priča iz svoje glave, a ponajmanje to čini premijerka.

Koliko li je tek zastiđe sve što se dešava u Narodnoj skupštini Srbije? I tamo predsednik ode da satima priča o Kosovu i ništa ne kaže, tera poslanike da četiri sata trpe i prekoreva ih kad izađu u toalet. Ponižava instituciju koja bi trebalo da bude hram demokratije, a svi, osim jednog jedinog opozicionog poslanika, mu aplaudiraju čak 23 puta, List Danas je izračunao da su aplaudirali na svakih sedam minuta. Uspeo je za devet godina vladavine da svaku demokratsku tekovinu, koja se s teškom mukom zapatila u Srbiji, uništi i pretvori u zastiđe.

Zašto predsedniku države onda toliko smetaju slobodni, kritični mediji, kad je sve televizije s nacionalnom frekvencijom (vide se u celoj Srbiji), sve dnevne novine (osim Danasa), oba javna servisa (koje plaćaju i oni što ne glasaju za njega) korumpirao i pretvorio u servise veličanja lika i dela velikog vođe.

Dodelio im je i još jedan zadatak da svakog ko kaže nešto kritično napadnu kao čopor gladnih hijena. Sigurno jedan od najodvratnijih zvukova koji se mogu čuti u prirodi je smeh hijene, a vama, poštovani čitaoci, prepuštam da pogodite na koga sam mislio.

Pokušao sam prekjuče da gledam gostovanje predsednika države na opskurnoj televiziji kod one gnjide u ljudskom obliku, koji je nekad bio novinar i odazivao se na ime i prezime Milomir Marić. Želudac mi nije dozvoljavao, ali rekoše kolege i prijatelji da smo bili tema tog njihovog brbljanja. Odgledah to naknadno i stičem utisak da je ta televizija najprirodnije boravište za našeg predsednika države, što dovoljno govori o njemu i ne bih imao šta više da dodam. Svašta sam komentarisao za 37 godina novinarskog staža, ali za ove ljude je potrebna neka druga uža specijalnost.

I da opravdam dodatno naslov ovog teksta, da podsetim – gnjide su jajašca vaške i kao što znate vrlo ih je teško iskoreniti. Bojim se da su se kod nas u javnom životu toliko namnožile da ćemo, nažalost, morati da se češemo još dugo.

Sinonimi za gnjide u ljudskom obliku, nazovinovinare, nazoviposlanike, nazoviministre… su podlac, ništarija, ljiga, ulizica, vucibatina… Možete slobodno dati mašti na volju i dodati još sinonima, nećete pogrešiti.

Mnogi od njih su sve to zajedno“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare