Komandant KFOR: Kosovo napredovalo, ali je bezbednosna situacija i dalje krhka

Vesti 12. jun 202423:29 2 komentara
SASA DJORDJEVIC / AFP

Komandant KFOR Ozkan Ulutaš (Özkan Ulutaş) izjavio je danas da je ta misija predvođena NATO-om još uvek potrebna da bi se obezbedilo bezbedno okruženje za sve ljude na Kosovu, jer je bezbednosna situacija i dalje krhka.

Na obeležavanju 25. godišnjice KFOR-a, u sedištu te misije, Ulutaš je rekao da su Kosovo i region daleko napredovali u odnosu na 1990-e godine, ali da su poslednje godine bile teške za Kosovo i za NATO na Kosovu, saopštio je KFOR.

U prisustvu predsednice Kosova Vjose Osmani-Sadriju, šefova misija Euleks i UNMIK i OEBS-a, predstavnika EU i brojnih zemalja čiji su vojnici u sastavu KFOR-a, Ulutaš je kazao da je ta misija posvećena bezbednosti širom Kosova i regionalnoj stabilnosti i da će ostati na toj teritoriji koliko god bude potrebno.

„KFOR je dokazao da ostaje temeljni stub regionalne stabilnosti. Nasilni protesti u maju 2023. u kojima su povređena 93 vojnika KFOR-a, neki od njih doživotno, i napad na Kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj, bili su neprihvatljivi“, naveo je Ulutaš.

Dodao je da je KFOR brzo reagovao i pojačao prisustvo na Kosovu, rasporedivši dodatnih 1.000 vojnika, što je najveće pojačanje te misije u poslednjoj deceniji.

„Učetvorostručili smo prisustvo KFOR-a na severu Kosova i utrostručili broj patrola, i duž administrativne granične linije. Sve to pokazuje da je posvećenost NATO-a misiji KFOR i stabilnosti u regionu opipljiva i nepokolebljiva, u skladu sa Strateškim konceptom NATO-a koji identifikuje Zapadni Balkan kao region od strateškog značaja za alijansu“, rekao je Ulutaš.

Naveo je da je uloga KFOR-a i dalje od ključnog značaja, ali da napredovanje ka trajnoj stabilnosti širom Kosova zahteva više od prisustva KFOR-a.

„Kao što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao ovde u Prištini prošlog novembra, za stabilnost u regionu je potrebno da sve strane izaberu diplomatiju umesto nasilja i da poštuju obaveze“, kazao je.

Dodao je da će KFOR nastaviti da stvara bezbednosni okvir neophodan za napredak u dijalogu uz posredovanje EU, kako bi otvorena pitanja mogla da budu rešena na dobrobit svih zajednica.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare