Komandant KFOR traži od Kurtija da se izbegavaju jednostrane akcije

Vesti 24. maj 202423:31 1 komentar
N1

Komandant KFOR, turski general Ozkan Ulutaš tokom susreta sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem istakao da "treba izbegavati jednostrane akcije koje bi mogle da pogoršaju situaciju i da treba održavati odgovarajuću koordinaciju između svih zainteresovanih strana", saopštio je KFOR.

Do sastanka Ulataša i Kurtija dolazi posle nedavnih akcija kosovske policije koje su dovele do zatvaranja šest filijala Poštanske štedionice na severu Kosova.

Prethodno se komandant KFOR sastao sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

„Takođe je ponovio nepokolebljivu posvećenost celog osoblja KFOR da nastavi sa sprovođenjem dugogodišnjeg mandata misije UN da obezbedi bezbedno i sigurno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja – u bilo kom trenutku i nepristrasno. Ponovio je punu podršku NATO dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU kao jedinom načinu za rešavanje otvorenih pitanja za dobrobit svih zajednica“, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još

Komandant KFOR je, kako se navodi u saopštenju, jasno stavio do znanja da je „uloga KFOR i dalje od suštinskog značaja za regionalnu stabilnost i da misija koju predvodi NATO održava vidljiv i fleksibilan stav na terenu koji omogućava da efikasno odgovori na svaki značajniji razvoj bezbednosti“.

„Kao odgovor na nasilje proteklih godina, napravili smo najveće pojačanje KFOR u poslednjoj deceniji, rasporedivši skoro 1.000 dodatnih vojnika. Učetvorostručili smo prisustvo KFOR na severu Kosova i utrostručili smo broj patrola, uključujući i duž granične linije“, zaključuje se u saopštenju.

Vlada Kosova u saopštenju o sastanku Kurti-Ulataš navodi kaže da se razgovaralo „o saradnji Republike Kosovo i misije NATO-a na Kosovu – KFOR i bezbednosnoj situaciji na Kosovu“.

Na sastanku je ocenjeno da su komunikacija i redovni sastanci u službi što bolje koordinacije bezbednosnih institucija, dok je premijer zahvalio komandantu Ulutašu na dobroj saradnji, na njegovoj i ulozi KFOR i doprinosu bezbednosti i miru.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare