Komandant Kfora: Incidenti u Mitrovici zabrinjavajući, nećemo tolerisati nasilje

Vesti 07. dec 202221:421 komentar
KFOR na severu Kosova, Kosovo, Kosovske snage, NATO, sever
Izvor: N1

Komandant misije Kfora general-major Anđelo Mikele Ristučija ocenio je da su poslednji incidenti u Severnoj Mitrovici zabrinjavajući, posebno kako je rekao, uoči izbora i dodao da Kfor "neće tolerisati nasilje".

On je za RTK rekao da postoji opasnost da propadne „sav posao koji je godinama rađen na severu Kosova“.

Povezane vesti

„Naš prvi zadatak je da obezbedimo slobodno kretanje na Kosovu. Opremljeni smo da se nosimo sa takvom situacijom. Ali, mi se ponašamo u skladu sa situacijom na najbolji mogući način, reagujući na svaku situaciju koja je pred nama. Ne tolerišemo nasilje. Ne možemo tolerisati nasilje i nećemo ga tolerisati“, naveo je komandant Kfora.

Dodao je da je ta misija obučena i opremljena sa dovoljno snaga za izvršavanje svake vrste obaveza u okviru svog mandata, ali i da u slučaju pogoršanja situacije, može da računa na podršku „celog NATO i 27 država članica“.

„Od 1999. godine Kfor je imao više od 50.000 pripadnika, dok je sada, sa napredovanjem situacije smanjen broj vojnika za onoliko koliko je bezbednost poboljšana. Verujem da imamo dovoljno snaga i opreme da se suočimo sa bilo kojom situacijom. Povećali smo prisustvo na terenu i spremni smo da se suočimo sa bilo kojom situacijom, ako su potrebne dodatne snage, ali trenutno ne mislim da takve potrebe postoje“, rekao je Ristučija.

Komentari

Vaš komentar