Komandant Kfora pozvao obe strane da se uzdrže od jednostranih akcija

Vesti 21. nov 202222:25 komentara
Kfor
Sasa Đorđević/AFP (arhiva)

Komandant misije Kfor koju vodi NATO, general-major Angelo Mikele Ristuća sastao se u ponedeljak uveče sa ministrom unutrašnjih poslova Đeljajom Svečljom kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji na Kosovu i tenzijama zbog ishoda razgovora o izdavanju registarskih tablica, saopštio je Kfor. Pozvao je obe strane da se uzdrže od jednostranih akcija i da spreče svaku dalju eskalaciju.

Komandant je apelovao na sve strane da izbegavaju bilo kakve akcije koje bi mogle dovesti do pogoršanja situacije. On je pozvao obe strane da se ponašaju odgovorno i aktivno učestvuju u održavanju bezbednosti, navodi se u saopštenju.

Povezano:

Ristuća je naglasio da je važno da se izbegne bilo kakva ponovna eskalaciju, nakon tenzija u avgustu.

Navedeno je da general-major Ristuća ostaje u bliskom kontaktu sa svim stranama – uključujući i komandanta misije EU za vladavinu prava (EULEKS), predstavnike institucija na Kosovu i kosovskih bezbednosnih službi i načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

KFOR ostaje na oprezu i nastavlja da sprovodi svoj mandat UN, sa svim njegovim raspoloživim kapacitetima, za bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude Kosova, po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, saopšteno je.

Kako su dodali, cilj misije Kfora koju vodi NATO je mir i bezbednost na Kosovu. Kfor igra vitalnu ulogu u obezbeđivanju bezbednosti koja čini dijalog
mogućim. Komandant KFOR-a poziva strane da se uzdrže od jednostranih akcija ili oštre retorike i da spreče svaku dalju eskalaciju, navedeno je.