Kome se obraća prva dama Srbije i koliko njeni nastupi utiču na Vučićev rejting?

Vesti 20. sep 202314:26 132 komentara
Str / Zuma Press / Profimedia

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić u poslednjih nekoliko meseci neuobičajeno je aktivna u javnom životu, a njeno prisustvo u medijima upadljivo je učestalije nego tokom prvog predsedničkog mandata Aleksandra Vučića.

Prva dama Srbije putuje s kraja na kraj sveta, pa se tako početkom septembra u Kijevu srela s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. Na Samitu prvih dama i džentlmena u ukrajinskoj prestonici govorila je na temu zaštite i brige o mentalnom zdravlju mladih na društvenim mrežama, a s prvom damom Francuske Brižit Makron u Parizu u junu je obišla vodeći onkološki centar u Evropi.

Povezane vesti:

Ranije ove godine učestvovala je na Kongresu o prevenciji dečje gojaznosti u Zagrebu, bila je i u Njujorku, gde se obratila učesnicima sastanka Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na visokom nivou, a malo pre toga uveličala je tradicionalni Svetosavski bal u Beču.

Tamara Vučić sve češće posećuje i skupove u zemlji, poput 90. Vukovog sabora u Tršiću, Ponoćne večere u prestižnom beogradskom restoranu, obeležavanja 167. godišnjice rođenja naučnika Nikole Tesle, a učestvovala je i na više konferencija iz oblasti zdravstva.

Komentarišući učestalost javnih nastupa Tamare Vučić u svojstvu prve dame, zamenica glavnog i odgovornog urednika nedeljnika NIN Vesna Mališić ističe za N1 da supruga predsednika Srbije nije pokazivala neku agresivnu potrebu da se negde pojavi, dodajući da „mediji možda u poslednje vreme malo više izveštavaju o aktivnostima prve dame“.

„Nije isključeno da je to inspirisano iz štaba vladajuće stranke zato što pretpostavljaju da prva dama, za razliku od svog muža, izaziva znatno više pozitivnih emocija. Ta žena deluje veoma pristojno i sve što je dosad radila bilo je u opisu njenog posla. Paralelno s tim ide i ono od čega su patile neke prve dame, a to je da se one i stilski preoblikuju prema modnim diktatima savremenog trenutka. Prva dama sada u stilskom smislu je potpuno drugačija u odnosu na prvu damu od pre deset godina i vidi se da se na njoj radi“, zapaža Mališić.

N1

Sagovornica N1 konstatuje da se prva dama retko pojavljuje u javnosti sa svojim suprugom, što smatra vrlo neobičnim.

„Čini mi se da se predsednikova supruga više pojavljuje kao autonomna ličnost nezavisno od njega, sa funkcijom prve dame. Nju nećemo videti na prijemima sa svojim suprugom, nikada nismo videli da je predsednik države drži za ruku, što bi takođe bilo prirodno. Uočljivo je da prve dame nema zajedno s predsednikom, ali je ima pojačano kao samostalne ličnosti u onome što može da doprinese imidžu šefa države“, napominje Mališić.

„Tamara Vučić ima uticaj na reputaciju izvan Srbije“

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Bojan Klačar smatra da aktivnosti prve dame nisu prioritetne kad je u pitanju rejting Aleksandra Vučića u javnom mnjenju u Srbiji jer je, kako kaže, Vučićeva popularnost direktno vezana za ono što on čini.

„U Srbiji, kao i u drugim zemljama, jeste važno da i na porodičnom planu najviši državni funkcioneri imaju stabilne odnose i da nemaju afere ili kontroverze. U tom smislu, za poziciju Aleksandra Vučića svakako je bitno da ima ženu koja je takođe prepoznatljiva kroz aktivnosti kojima se bavi i da za njeno ime nisu vezane nikakve afere. Ono gde aktivnosti Tamare Vučić svakako imaju važan uticaj jeste reputacijski nivo izvan Srbije, imajući u vidu da prva dama prisustvuje događajima koji možda nisu ni mesto ni prilika za predsednika“, navodi Klačar.

N1

Prema mišljenju našeg sagovornika, aktivnosti supruge predsednika Srbije su pažljivo isplanirane, osmišljene i komunikacijski dobro sprovedene.

„Pojavljivanja prve dame, odabir događaja, mesta, sagovornika, ali i poruka koje šalje, predstavljaju prilično pažljivo izabrane delove njene strategije. To je reputacijski važno za Vučića, naročito ako se ima u vidu visok nivo događaja na kojima se pojavljuje. Posebno mislim na boravak prve dame u Kijevu, koji je i reputacijski i simbolički veoma važan i za Aleksandra Vučića“, ocenjuje Klačar.

„Aktivnosti prve dame bitno drugačije od Vučićevih“

Sagovornik portala N1 kaže da je „prilično siguran da su aktivnosti predsednika Srbije i njegove supruge koordinisane“.

„Vučiću su dominantno važne aktivnosti na polju politike, dok je prvoj dami prevashodno bitan širi društveni, kulturni kontekst, ali verujem da postoji neka vrsta koordinacije kako na privatnom tako i na profesionalnom planu o tome kako bi trebalo da izgleda pozicija prve dame u sistemu kakav je u Srbiji. Kampanje i strategije njenih aktivnosti izgledaju bitno drugačije od Vučićevih i mislim da je svesno odabran princip da komunikacija prve dama bude prevashodno dobra dopuna onome što radi predsednik Srbije i to dominantno na globalnom planu i reputacijskom nivou“, zaključuje Klačar.