Kome sve Rio Tinto zadaje muke: Aktivisti iz celog sveta u Nedeljicama, kažu – taktika im svuda ista, nastavljamo borbu

Vesti 18. feb 202419:51 53 komentara

Borba za zdrav život i okolinu okupila je u Nedeljicama aktiviste iz čitavog sveta: Sjedinjenih Država, Ekvadora, Irske, Perua, Portugala, Belgije, Grčke... Zajednička poruka im je da borbu nastavljaju i da neće dopustiti zagađenje svojih zemalja.

N1: Gvivizens from Nagajajivananga, da li je to korektno?

„Skoro“, odgovara Gvivizens iz Severne Minesote uz smeh, pa izgovara pravilno.

Nije važno što jedni drugima teško izgovaraju imena važno šta osećaju. A osećaju u Nedeljicama i veliku borbu i veliku patnju.

„I mi imamo mnogo problema u zajednici, a najveći je što je zajednica bolesna zbog američkog sna koji tera ljude na način života koji nije održiv, nije u skladu sa prirodom i tradicijom autohtonih naroda“, kaže Gvivizens.

Tradicija je nešto što pokušavaju da održe i u Jadru. Goste tako dočekuju uz pogaču, so, slatko od smokvi ali i od čeri paradajza, rakiju i razgovor kako Rio Tinto planira da izgleda mesto na kojem su sad.

„Ako ne znate koliko je 60 metara visine, profesor Ristić kaže da se orijentišete sa ovim zvonikom, e u ravni toga biće deponija“, navodi Marijana Petković iz organizacije „Ne damo Jadar“.

Rio Tinto očigledno muke ne zadaje samo Srbiji ugrožena je i reka Misisipi.

„Mi se takođe borimo protiv Rio Tinta koji hoće da napravi rudnik nikla, tako da je bilo zanimljivo napraviti paralelu između taktika koje Rio Tinto koristi u Americi i videti da oni ovde rade isto. Mi možemo naučiti od ljudi ovde kako da se organizujemo da zaštitimo svoju zajednicu. Kod nas rade istražne bušotine već više od 20 godina“, kaže Šejn Mateson iz Minesote.

I evo nas, istražne bušotine dobro su poznate i meštanima Gornjih Nedeljica, neke su kažu čak i skrivene one za koje dobro znaju često obilaze.

„Sad vidite da okolo bušotine usev žuti, kada dođete ovde leti, 10 metara okolo nema ničega“, ističe Nebojša Petković.

Jedna Vlada u Evropi je zbog Rio Tinta pala, ali kako tvrde aktivisti sem toga ništa se drugo nije promenilo i tamo imaju istražne bušotine.

„U Portugalu su obećali da će popraviti istražne bušotine i da će rekultivisati zemlju i to je jedna od mnogih laži, ali nikada se nećemo predati“, kaže Francisko Veniš iz Portugala.

„U Irskoj se rudari zlato, ima više od 700 bušotina koje su ekstremno toksične, veoma zagađuju, takođe je obećano da će sve biti rešeno, ali to se nikada nije desilo“, kaže Linda Salivan iz Irske.

Svuda ista obećanja koja sve više ugrožavaju život i okolinu. Jedno od obećanja kompanije Rio Tinto za Jadar je i koju će supstancu neprestano koristiti.

„Rio Tinto u svojoj patentnoj prijavi navodi da će koristiti 1.100 tona dnevno to je jedan olimpiski bazen koncetrovane sumporne kiseline svakih pet dana“, ističe akademik u ostavci Nenad Kostić.

Patent da se iz rude jadarit vadi litijum i bor predat je 2018. godine, nakon šest godina još nije stiglo odobrenje, a obično ako je sve u redu, ono se dobija za dve godine, tako da dolina Jadra i dalje odoleva rudniku.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare