Komemoracija novinaru Dušanu Mašiću: Život mu je bio da talasima popravi društvo

Vesti 07. feb 202215:56 > 08. feb 2022 17:22 2 komentara

Život mu je bio da talasima popravi društvo, miran, staložen i nasmejan, tako su se kolege sa nekadašnjeg radija B92 i redakcije BBC na srpskoj jeziku, ali i kolege sa kojima je sarađivao skoro 30 godina, oprostile od novinara Dušana Mašića, koji je iznenada umro u 56. godini.

Nekadašnji glavni urednik B92 Veran Matić rekao je, na komemoraciji u Domu omladine u kojem je nekada bilo sedište te redakcije, da ga je Mašić poslednji put iznervirao kada je dobio informaciju o njegovoj smrti.

Ta stalna rasprava sa Mašićem imala je svoju svrhu, bila je deo debate, kritike, uobičajen način razmišljanja. Zario je blagošću, smirenošču i plemenitošću. Ima tuge, sete i lepih osećanja, rekao je Matić.

Povezane vesti

Matić je rekao da je Mašić bio posvećen edukativnom i prosvetiteljskom poslu, iz poraza je izlazio još jači i snažniji, želeo je uvek korak više i bio je snažno posvećen umrežavanju redakcija u Asocijaciju nezavisnih elektronskih medija.

Mašić se pridružio toj nebeskoj redakciji B92, koja je počela sa Zoranom Mamulom. Tamo je 29 naših kolega, a neki meci ispaljeni tih devedesetih sada stižu, rekao je Matić.

On je govorio o Mašićevoj porodici, velikoj ljubavi prema supruzi Džuliji i njihovoj kćerki Mimi.

Novinarka Antonela Riha istakla je da je Mašić voleo medije i novinarstvo, bio je temeljan i detaljan, a sarađivao je sa ljudima od Avganistana do Pakistana.

Radio mu je bila velika ljubav. Jedna od najvažnijih stvari koju ću pamtiti su naše reportaže sa protesta 1996. godine, kada smo sa njegovim plavim trabantom išli po Srbiji i mislili da je došao kraj Miloševiću, podsetila je Riha.

Ona je ukazala i da je Mašić, iako je živeo u Londonu, 2015. godine inicirao paljenje sveća ispred zgrade na Andrićevom vencu u znak sećanja na počinjeni genocid u Srebrenici i da je, uprkos pretnjama, došao u Beograd.

Na komemoraciji u Beogradu govorio je i Mašićev kolega sa BBC Hamid Abdala i istakao koliko je Mašić bio voljen i poštovan u toj prestižnoj medijskoj kući.

Dobar, saosećajan, radoznao, poštovan, kreativan, lako je sarađivao sa teškim ljudima, rekao je Abdala i istakao da mu je bila privilegija što je sarađivao sa Mašićem.

Filip Krainčanić / Nova.rs

Urednica sarajevskog Oslobođenja Vildana Selimbegović prepričala je razgovor sa Mašićem od pre nekoliko meseci, kada se u medijima pojavila informacija da je „umro novinar i advokat Dušan Mašić“.

Jesi čula da sam umro, rekla je Selimbegović o toj digitalnoj smrti Mašića, uz napomenu da mu je tada rekla kako bi to mogao da koristi kao pokaznu vežbu za fejk njuz.

Kad je došao u Sarajevo, rekao je – „vest je tačna, ali preuranjena“, dodala je ona.

Podsetila je da su radili zajedno na integrisanoj redakciji „Oslobođenja“ i imali stalne debate, a Mašić je znao odgovore na nepostavljena pitanja i „bio je višetomna enciklopedija“.

Voleo je Beograd, London je bila kuća. Život mu je bio da talasima popravi društvo, naglasila je Selimbegović.

Glavna i odgovorna urednica redakcije BBC na srpskom jeziku Aleksandra Nikšić rekla je da joj je pri pokretanju redakcije 2017. godine govorio da „ništa se ne sme zabrljati“, da se mora biti jasan, jednostavan, da brzina ne donosi kvalitet i da je redakcija „BBC za ljude koji ne čitaju engleski jezik“.

Naše rasprave nisu vodile svađama već najkvalitetnijim rešenjima, rekla je Nikšić.

Na komemoraciji su Danica Ilić, Danijel Bukumirović i Lazar Džamić čitali odlomke iz Mašićeve knjige „Talasanje Srbije“.

Dušan Mašić je umro 31. januara, a biće sahranjen u krugu porodice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare