Komemoracija Miroslavu Lazanskom: Bio je čovek dobrih namera i dobrog srca

Vesti 06. avg 202112:09 21 komentara
Tanjug/Zoran Žestić

Miroslav Lazanski je bio jugonostalgičar i jugotragičar i ko ga smatra nacionalistom ništa nije znao o Lazi, rekao je novinar Politike Aleksandar Apostolovski, dok su Ljubinka Milinčić i Ljiljana Smajlović saglasne da je bio čovek dobrih namera i dobrog srca, sa čijim imenom je nespojiva reč smrt.

Nekadašnja urednica Politike Ljiljana Smajlović je, na komemoraciji Lazanskom u Ministarstvu spoljnih poslova, istakla da je bio novinar kojeg je narod voleo, a tu ljubav nije „zarađivao“ raspirivanjem mase, pozivanjem na revanšizam ili udarcima ispod pojasa.

Povezane vesti

„Nije se služio političkim tračevima, a bio je najveća zvezda Politike u vreme kada sam bila urednica“, rekla je Smajlović, navodeći da je čitaocima uzvraćao ljubav i poštovanje, da mu nije bilo ispod časti da odgovara na pitanja i kritike, ali nikad svađalački ili sa visine.

Bio je čovek dobrih namera i dobrog srca, rekla je ona i istakla da novinar doživi svoj istorijski trenutak, ali retko kojem novinaru istorijski trenutak potraje četiri decenije.

Glavna i odgovorna urednica Sputnjika Ljubinka Milinčić govorila je o lakoći sa kojom je Lazanski radio u medijima, navodeći da je iza svega stajao ogroman rad i trud, da bi se dobili intervjui sa Vladimirom Putinom, Bašarom el Asadom, da se uđe u Severnu Koreju ili izveštava iz pustinjskih ratova.

„Svoj posao radio je sa ogromnom ljubavlju, a novinarsku karijeru krunisao je ambasadorskom pozicijom“, rekla je Milinčić i istakla da je sa njegovim imenom nespojiva reč smrt.

Putuj, Lazo, pamtićemo te uvek, rekla je ona uz izraze saučešća porodici Lazanskog, supruzi Tamari i sinu Aleksandru.

Apostolovski je rekao da svakog trenutka očekuje da Lazanski uđe u prostoriju i rastera one koji su došli na komemoraciju, ali i da sebi da autogram u Knjizi žalosti.

„Bio je od onih novinara koji su rešili da nikad neće pisati dosadno i češće je on bio glavna vest, a ne sadržaj vesti koju je pisao. Retko je dolazio u redakciju, a kada je dolazio bilo je furiozno“, prisetio se Apostolovski.

Bio je jedini novinar na ovom prostoru sa statusom pop zvezde, jugonostalgičar i jugotragičar i ko ga je smatrao nacionalistom, nije znao o Lazi ništa, rekao je Apostolovski, koji navodi da se u intervjuu koji je radio sa Lazanskim, kada je imenovan za ambasadora Srbije u Rusiji, uvek pitao da li je unapređen ili ražalovan.

„Sada bi za kraj trebalo reći nešto prigodno, ali Miroslav Lazanski i patetika nikad nisu išli ruku pod ruku“, zaključio je Apostolovski.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović pročitao je biografiju Miroslava Lazanskog i dodao da će sahrana biti u 13h u Aleji zaslužnih građana.

Komemoraciji su, između ostalih, prisustvovali i ministar bez portfelja Nenad Popović, poslanik u crnogoskom parlamentu Marko Milačić, novinari Milomir Marić, Dragan Bisenić, Vesna Jugović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare