Komemoracija Simonoviću: Nije pristajao na kompromise, otišao je kao pobednik

Vesti 11. maj 202212:23 > 12:26 5 komentara

Veselin Simonović bio je most između kule od milion brojeva novina koje je potpisao, i novinarske i medijske zajednice, kao i garant da se ta kula neće obrušiti, poručio je na komemoraciji urednik u listu "Nova" Ranko Pivljanin.

Direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs i direktor dnevnog lista „Nova“ Veselin Simonović preminuo je iznenada u nedelju u Beogradu u 63. godini, a od njega su se, u prisustvu članova porodice, oprostile mnogobrojne kolege i prijatelji i poštovaoci iz svih sfera javnog života.

Tokom karijere, jedan od najpoznatijih novinara u Srbiji, Simonović je radio kao urednik u „Borbi“, „Vremenu“ i „Blicu“.

U ime kolega iz „Borbe“, dugogodišnji urednik „Večernjih novosti“ Manojlo Manjo Vukotić rekao je da je Simonović bio među najbržima, najboljima, najmudrijima i najspretnijima u svakoj novinarskoj i ljudskoj disciplini.

Povezane vesti:

„On je znao zlatno pravilo profesije – da je istina najjača – i da moraš na uredničkom rešetu odvojiti zlato od prljave jalovine, kao i da je navijanje dozvoljeno, svrstavanje rizično a poslušnost pogubna“, poručio je Vukotić.

Urednik nedeljnika „Vremena“ Filip Švarm prisetio se kako je, kao mlad novinar, posmatrao kako se devedesetih, kada se, kako je, kao i sada, bilo pritisaka i laganja, Simonović držao.

„On je to gledao otvorenih očiju, i nikada nije pristajao na kompromise“, naglasio je Švarm i podsetio na ocenu pokojnog kolege iz „Vremena“ Miloša Vasića da je Simonović uvek mogao da razlikuje ispravno od pogrešnog i stvari nazivao pravim imenom.

Poručio je i da je Simonović bio profesionalac, ali kome je novinarstvo bilo sam život i poziv.

O Simonovićevoj karijeri u „Blicu“ govorio je njegov saradnik i prijatelj Milan Subotić, koji se prisetio kako se taj list devedesetih suočavao sa pritiscima i tužbama, da bi u noći 5. oktobra uz viski rekao „sačuvali smo ovaj Blic i od vlasti i od vlasnika, kao da sluti kakvi izazovi dolaze“.

Subotić je istakao da je Simonović potom na svojim leđima osetio nemilosrdnost tri korporacije i njihove zahteve za „klikovima“, budžetima i targetima.

„Uprkos tome, na onaj svet je otišao kao pobednik“, poručio je Subotić.

U ime prijatelja, glumac Milan Čučilović je rekao da je „kuća bila tamo gde je Vesa“, jer je on činio da se ljudi sa njim osećaju kao kod kuće, a da mu je Dorćol plac, gde je održana komemoracija, bio treća kuća.

Glavni i odgovorni urednik lista „Nova“, Simonovićevog najmlađeg poslovnog poduhvata, Stojan Drčelić je istakao da je Simonović spreman da se pokloni samo jednoj kraljici – vesti.

„Nikada sa Vesom nije bilo lako. Munjevito je prepoznavao lažne proroke i šičardžije, brzo je procenjivao ljude, nije podnosio banalnosti“, prisetio se Drčelić.

Ispričao je i kako je izašao na kraj sa odbijanjem štamparija u Srbiji da štampaju taj list.

„Štampaćemo se na kraju sveta“, citirao je Simonovića i poručio da će njegova redakcija ostati ponosna na njega.

Veselin Simonović biće sahranjen danas na Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare