Komersant: Izbacivanjem diplomata i Rusija uvučena u sukob Beograda i Prištine

Vesti 25. okt 202112:27 3 komentara
Ministarstvo odbrane/arhiva

U sukob Kosova i Srbije uvučena je i Rusija pošto su kosovske vlasti dvojicu ruskih diplomata iz prištinske kancelarije Ambasade Rusije u Srbiji proglasile personama non grata, piše moskovski dnevnik Komersant.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je odluku Prištine ocenilo kao provokaciju i navelo da ona neće imati posledice na pravni status ruskih diplomata, piše list i dodaje da su oni ipak u subotu napustili teritoriju Kosova.

Komersant navodi da Rusija na proglašavanje svojih diplomata personama non grata po pravilu odgovara recipročno. „Ali, u ovom slučaju je to nemoguće jer Moskva ne priznaje nezavisnost Kosova i predstavnika Kosova u Rusiji nema“, piše list.

Dnevnik prenosi da je više kosovskih medija saopštilo da su ruske diplomate Denis Vengerski i Aleksej Krivošejev u subotu napustli teritoriju Kosova, i da su objavljene njihove fotografije, na kojoj jedan pakuje stvari u automobil, dok je e na drugoj prikazan auto koji prelazi administrativnu granicu prema Srbiji.

Komersant prenosi i pisanje kosovskih medija da je Krivošejev u januaru bio izbačen iz Albanije, a da je pre toga radio u ruskoj Ambasadi u Skoplju, gde je „navodno saradjivao“ sa protivnicima sadašnjeg premijera Zorana Zaeva.

Sadašnji diplomatski konflikt Prištine i Moskve nije prvi takve vrste. U maju 2019. godine kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova po ličnoj naredbi tadašnjeg premijera Ramuša Haradinaja proglasilo je ruskog diplomatu iz misije UN Mihaila Krasnošekova personom non grata, podseća list.

Komersant još navodi da je rusko Ministarstvo tada zapretilo Prištini da će taj presedan imati daleke posledice. „Tako da i sadašnja istorija sa faktičkim izbacivanjem, ruskih diplomata može da ima nastavak“, dodaje Komersant.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare