Komersant: Rezultat Srpske liste daje Beogradu ozbiljan uticaj na Kosovu

Vesti 19. okt 202111:10 0 komentara
Tanjug/ AP Photo/Darko Vojinovic

Srpska lista ojačala je pozicije na lokalnim kosovskim izborima, što će Beogradu omogućiti da "ozbiljno utiče na situaciju" na Kosovu i normalizaciju odnosa sa Prištinom, ocenjuje moskovski dnevnik Komersant.

Povezane vesti:

„Lider Srpske liste Goran Rakić izjavio je da je cilj partije posle nedeljnih izbora – borba za Zajednicu srpskih opština. Tu ideju gura i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji joj je odredio ključnu ulogu u procesu normalizacije. Jačanje pozicije Srpske liste u srpskim delovima Kosova omogućiće Beogradu da ozbiljno utiče na tamošnju situaciju i na sam proces normalizacije“, piše dnevnik.

List ocenjuje da je taj proces prošao ozbiljan ispit uoči samih izbora, kada je došlo do sukoba kosovskih specijalnih snaga sa lokalnim srpskim stanovništvom.

Komersant podseća da je Beograd oštro reagovao na akciju kosovske policije, kao i da ju je odlučno osudilo i rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

S druge strane, dodaje list, kosovske vlasti odbacuju bilo kakav nacionalni kontekst operacije od 13. oktobra, objašnjavajući je isključivo borbom sa organizovanim kriminalom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!