Komersant: Rusija traži od Srbije da se opredeli

Vesti 15. avg 202211:31 399 komentara
AFP/ Andrej Isakovic

Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da Srbiji nisu potrebne ničije vojne baze zvučala je prilično suzdržano i doživljena je kao njegova namera da, s jedne strane, ne forsira temu ruske vojne baze, a da sa druge ne kvari odnose sa Moskvom, ocenjuje moskovski dnevnik Komersant.

Dnevnik dodaje da je Vučić time razjasnio pitanje koje je zabrinjavalo mnoge u Srbiji i inostranstvu – da li će Rusija napraviti sopstvenu vojnu bazu na teritoriji Srbije. O postojanju ovakvih planova u Srbiji se razgovaralo posle izjave ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka koju je dao početkom prošle nedelje, podseća list.

Povezane vesti

Izjava ambasadora podigla je veliku buku u Srbiji. Mnogi srpski mediji i stručnjaci odmah su zamerili Rusiji da „širenjem informacija o ruskoj vojnoj bazi namerno podriva interese Srbije u trenutku kada je pod velikom pažnjom Zapada u vezi sa formiranjem nove vlade i odluka o pridruživanju sankcijama“ protiv Rusije, dodaje list.

Izvori Komersanta u Beogradu, koji su, kako navodi, upoznati sa stavom srpskih vlasti, oprezne izjave predsednika objašnjavaju nedavnom intenziviranom vojnom saradnjom Srbije i SAD, pre svega u vojnoj bazi Jug kod Bujanovca na jugu zemlje.

Zanimljivo je da je izjava ruskog ambasadora, koja je podigla toliku buku u Srbiji, usledila samo nedelju dana posle izjave predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka o politici zvaničnog Beograda, piše list i citira izjavu Aleksandra Lukašenka da bi Srbija želela da sedi na tri stolice – EU, SAD, Rusija, ali da „to više neće moći“.

„U Srbiji su ove reči gotovo jednoglasno ocenjene kao poziv Beogradu da stane na stranu Moskve u aktuelnoj geopolitičkoj konfrontaciji, koji je ona uputila preko svog beloruskog saveznika“, navodi Komersant.

List navodi reči spoljnopolitičkog eksperta, bivšeg ambasadora u Belorusiji Srećka Đukića da je vlasti Srbije odavno trebalo da shvate da ne mogu dugo da sede na tri stolice i da vode nojevu politiku zabijanja glave u pesak, jer to neće uspeti ni na jednoj strani.

„Ipak, Đukić smatra da je u narednim mesecima malo verovatno da će kardinalne promene u takvoj politici Beograda biti stvarne – sve dok stolice ne počnu da se razmiču“, dodaje Komersant.