Komesar SE za ljudska prava: Rezolucijom o Srebrenici svet ustaje za prava žrtava

Vesti 25. maj 202412:55 11 komentara
ANGELA WEISS/AFP

Određivanje 11. jula za Međunarodni dan promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine je znak da svet neće da okrene glavu pred negiranjem, da će ustati za ljudska prava žrtava i preživelih, rekao je komesar Saveta Evrope za ljudska prava Majkl o'Flaerti (Michael O'Flaherty) u reakciji na rezoluciju usvojenu u Generalnoj skupštini UN.

O’Flaerti je pozvao Savet Evrope i njegove zemlje članice da godišnje obeležavaju 11. jul kao Međunarodni dan razmišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici 1995, saopštila je služba komesara.

„Međunarodni sudovi ustanovili su da je genocid počinjen u Srebrenici 1955. godine. Rasprostranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca u regionu bivše Jugoslavije preti vladavini prava, miru i socijalnoj koheziji“, rekao je komesar u saopštenju.

Generalna skupština UN u četvrtak je usvojila rezoluciju kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare