Komesarka: Zbog migranata Srbiji preti obustava bezviznog režima

Vesti 14. okt 202213:10 > 13:43 253 komentara
EK, EU zastave
Kenzo Tribouillard / AFP

Vizna politika Beograda je bila na meti oštrih kritika na sastanku ministara unutrašnjih poslova Evropske nije (EU), a evropska komesarka Ilva Johanson je izjavila da u slučaju neusklađivanja sa Unijom nije isključena suspenzija bezviznog režima za državljane Srbije. Nemački liberali traže da zbog migranata koje pušta da bez vize uđu u Srbiju, a potom ih šalje u druge evropske zemlje, budu zamrznuti pristupni pregovori Beograda sa EU.

EU optužuje Beograd da doprinosi naglom porastu dolazaka migranata u EU preko Zapadnog Balkana.

Povezane vesti

„Nadam se da će Srbija i druge partnerske zemlje Zapadnog Balkana sarađivati sa nama i uskladiti svoju viznu politiku sa EU“, rekla je evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson.

Državljani Srbije imaju bezvizni režim za putovanje u EU, ali EU insistira da se ove zemlje usklade sa evropskom viznom politikom. U suprotnom, EU bi mogla da odluči da suspenduje ovu šemu izuzeća od viza za državljane Srbije.

„Naravno da to nije nešto što mogu da isključim“, rekla je Johanson.

Sa zapadnobalkanske rute tokom devet meseci zabeleženo je više od 106.000 neregularnih ulazaka u EU, što je povećanje od 170 odsto u odnosu na isti period prošle godine, podaci su agencije Fronteks.

Rutu su koristili uglavnom sirijski, avganistanski i turski migranti. Ali Komisija beleži povećanje dolazaka i sa Kube, iz Indije, Burundija, Tunisa.

Izvor: Agencije

„Mnogi od njih moraju biti vraćeni u svoje zemlje porekla, ali takođe moramo da osiguramo da ovi tokovi budu zaustavljeni“, rekla je evropska komesarka za unutrašnje poslove.

Austrija i Belgija se posebno žale da moraju da se nose sa neviđenim brojem dolazaka tražilaca azila od krize 2015-2016.

Komisija ovo povećanje delimično objašnjava činjenicom da zemlje Zapadnog Balkana – Albanija, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija, imaju viznu politiku koja nije usklađena sa politikom EU. Te države izuzimaju državljane trećih zemalja iz viznog režima i oni onda mogu lakše da pređu u EU.

Srbiji, zemlji kandidatu za EU ​​od 2012, posebno se zamera, navodi Frans pres.

I nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer kritikovala je pre dva dana viznu politiku Beograda, navodeći da se ona sastoji u izuzeću građana „onih država koje ne priznaju Kosovo“.
Ilva Johanson bi sledeće nedelje trebalo da se sastane sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu, a zatim naredne sedmice u Pragu.

Srbija dozvoljava izbeglicama iz drugih zemalja da uđu u zemlju bez viza i šalje ih u zemlje članice EU. Domaći političar FDP Konstantin Kuhle sada poziva na jasne posledice.

Nemački liberali traže zamrzavanje pristupnih pregovora sa Srbijom zbog migranata

Zamenik predsednika poslaničke grupe nemačkih liberala (FDP) Konstantin Kule oštro je kritikovao Vladu Srbije, navodeći da je jedan od razloga zašto se sve više ljudi trenutno prijavljuje za humanitarnu zaštitu u Evropskoj uniji „politika Srbije da se ljudima izvan Evropske unije dozvoljava da uđu u zemlju bez viza, a zatim ih šalju u druge evropske zemlje“, rekao je Kule za Špigel dodajući da „Vlada Srbije izaziva ljudsku patnju i ima za cilj da destabilizuje Evropu.“

Srbija očigledno trenutno u zemlje članice EU šalje brojne izbeglice koje su ušle u zemlju bez viza iz zemalja poput Indije, Tunisa ili Burundija.

Kao posledica toga, Kule poziva na prekid pregovora o pristupanju EU sa tom balkanskom zemljom.

„S obzirom na ovakvo ponašanje, pregovore o pristupanju EU sa Srbijom treba zamrznuti“, rekao je Kule, osvrnuvši se i na bliskost vlade u Beogradu Moskvi.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije blisko sarađuje sa ruskom vladom, koja ima lojalnog saveznika u Srbiji usred Evrope.

„Država koja opravdava i brani ruski agresorski rat protiv druge evropske države ne sme da postane članica Evropske unije.

Danas se u Luksemburgu održava sastanak ministara unutrašnjih poslova EU na kojem se razgovara o sve većem broju izbeglica. Prema agenciji EU za zaštitu granica Fronteks, „prema preliminarnim proračunima“ u prvih devet meseci ove godine otkriveno je više od 228.000 neregularnih ulazaka na spoljne granice EU. To odgovara povećanju od 70 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Prema Fronteksu, zapadnobalkanska ruta je i dalje najaktivnija migraciona ruta ka EU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare