Komisija izabrala jedno rešenje, a spomenik uradio vajar koji nije ni konkurisao

Vesti 12. avg 202116:49 29 komentara
N1/Privatna arhiva

Opština Vrnjačka Banja otkriće spomenik jednom od osnivača Pavlu Mutavdžiću. U julu 2018. godine, komisija je proglasila pobednike na konkursu za izradu spomenika, ali spomenik, koji je postavljen i treba da bude otkriven, napravio je vajar koji na tom konkursu nije ni učestvovao.

Opština Vrnjačka Banja raspisala je 2018. godine javni poziv za podizanje spomenika Pavlu Mutavdžiću, a tom prilikom je formirana komisija, čiji je cilj bio odabir što boljeg idejnog skulptorskog rešenja.

Na tom konkursu prvo mesto je osvojio vajar Dragan Drobnjak iz Prokuplja, drugo mesto je dodeljeno vajaru Miodragu Dimitrijeviću i profesoru Dragoljubu Dimitrijeviću iz Beograda, dok su treće mesto delila dva skulptorska rešenja – vajar Relja Derbogosijan iz Vrnjačke Banje i Aleksandar Šerović sa Zlatanom Gračancem, takođe iz Vrnjačke Banje.

N1/Privatna arhiva

Međutim, kako za portal N1 kaže jedan od nagrađenih na konkursu Aleksandar Šerović na izabranoj lokaciji u Vrnjačkoj Banji postavljena je skulptura vajara Ljubiše Mančića, koji, napominje Šerović, na konkursu nije ni učestvovao.

„Niko od nagrađenih nije obavešten o tim aktivnostima. U kontaktu sa vajarom prvonagrađenog rešenja dobio sam informaciju da ga niko nije kontaktirao sve ove godine, do skoro, kada ga je pozvao bivši predsednik opštine da pregovara oko cene spomenika, rekavši da je cena za realizaciju prevelika i da su se pojavili potomci Pavla Mutavdžića, koji su o svom trošku izradili spomenik i poklonili opštini Vrnjačka Banja, u realizaciji skulptorskog idejnog rešenja vajara Mančića – što je nedopustivo“, kaže Šerović.

Iz opštine Vrnjačka Banja kažu za Nova.rs da je skulptura privatno urađena od strane potomaka Pavla Mutavdžića i onda donirana opštini.

„Oni uopšte nisu u obavezi da rade po predlogu vajara. Imali smo informacije da su zvali vajara koji je pobedio kako bi uradio skulpturu, ali se nisu dogovorili zbog cene. Zato su angažovali drugog vajara“, kažu iz opštine.

Aleksandar Šerović napominje da Ljubiša Mančić nije učestvovao na konkursu i objašnjava da ako biste hteli da finansirate vajara, livenje skulpture, postavljanje spomenika o svom trošku, odnosno ako želite da poklonite skulpturu, „ne možete je postaviti u javni prostor ukoliko niste učestvovali na konkursu opštine“.

„U propoziciji konkursa je pisalo da se izrada skulpture finansira Odlukom o rebalansu budzeta za 2018. godinu opštine Vrnjačka Banja. Postavlja se pitanje šta se desilo sa tim novcem? U Odluci koju je donela petočlana komisija piše da Odluka žirija obavezuje naručioca da se prvonagrađeni rad izradi. Ponuda vajara Dragana Drobnjaka je izglasana od strane komisije, što znači da je ujedno prihvaćena i cena za realizaciju skulpture. Kako to da je cena odgovarala tada, a nakon tri godine ne odgovara?“, pita se Šerović.

N1/Privatna arhiva

Foto: Aleksandar Šerović sa trećenagrađenim rešenjem

Kako kaže, od nadležnih u opštini traže da pozovu učesnike konkursa na poravnanje i uklone spomenik, kao i da ispune zakonske odredbe odluke žirija i realizuju delo prvonagrađenog.

„U kontaktu sa nagrađenim učesnicima usaglasili smo se da bi to bio akademski potez pre same grupne utužbe – čija je zaprećena novčana kazna višestruko veća. Za to očigledno ne postoji sluh kod nadređenih. Ostalo je na advokatu, jer, kako kažu u opštini – uopšte nisu u obavezi da rade po predlogu vajara“, rekao je Šerović.

Komentari (29)

Vidi sve komentare