Komisija Saveta za štampu: Sudeći po žalbama, Kodeks najčešće kršio Blic

Vesti 20. jul 202215:23 > 16:19

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković izjavila je da je pet žalbi poslatih Komisiji za žalbe rešeno medijacijom, od ukupno pristigle 44 žalbe u proteklih šest meseci, dok je 10 još u proceduri.

„Medijacija jeste kada redakcija odluči da na osnovu te žalbe nešto preduzme, da se izvini, a u najboljem slučaju povuče tekst. Dva teksta, koja su bila poznata u javnosti, odnosila su se na to da se majmunske boginje šire među gej populacijom i da su ostali zaštićeni, redakcije su se izvinile i tekstovi su povučeni“, rekla je Novaković na tribini Saveta za štampu u Pres centru UNS.

Prema njenim rečima, sudeći po žalbama, najčešće je Kodeks kršio Blic – pet puta, i nijednu od tih odluka nije objavio. Novaković je kazala da je osam žalbi odbačeno iz formalnog razloga, a da još osam žalbi mediji nisu prihvatili.

Prema njenim rečima, za 11 odluka tog tela mediji su prihvatili potpunu nadležnost.

„Ni u jednom slučaju Komisija za žalbe nije odlučila da Kodeks nije prekršen. Osim u jednom slučaju, reč je o kolumni Marka Vidojkovića u Danasu koja se odnosila na Rome, u tom slučaju su članovi komisije ostali podeljeni, nisu uspeli da donesu odluku da li je kodeks prekršen“, rekla je ona.

Najčešće žalbe stigle su zbog povrede prava manjina ili diskriminacije, kao i zbog nesreća i porodične tragedije, ali i zaštite identiteta dece.

Komentari (0)

Vidi sve komentare