Komlen Nikolić: Tužilački zakoni donose suštinske, a ne samo kozmetičke promene

Vesti 04. nov 202218:59 0 komentara

Novi tužilački zakoni donose suštinske, a ne samo kozmetičke promene, a jedna od najvažnijih je smanjenje ovlašćenja dosadašnjeg Republičkog javnog tužioca, smatra predsednica Predsedništva Udruženja tužilaca Srbije, Lidija Komlen Nikolić.

Kaže i da radne verzije zakona u oblasti tužilaštva nailaze na snažan otpor kod konzervativnog dela javnotužilačke organizacije i da republička javna tužiteljka nije čak ni odgovorila na poziv da dođe na konferenciju na kojoj se o tome govorilo. Predstavnici Saveta Evrope, OEBS-a i delegacije EU u Srbiji misle da će ti zakoni uneti velike promene, ali da je važno da tužioci budu nezavisni.

„Uloga Visokog saveta tužilaštva biće odlučujuća i bitno je da izbori koji se odnose na članove VST-a iz redova javnih tužilaca budu demokratski i budu postavljeni na takav način, što znači da zaista biračko pravo svih nosilaca javnotužilačkih funkcija će biti jednako i da će biti prihvaćen predlog Udruženja (tužilaca Srbije) da izbori budu organizovani da svi glasaju svi za sve“, rekla je predsednica Predsedništva Udruženja tužilaca Srbije Lidija Komlen Nikolić.

„Istraživanja i procesuiranja zločina moraju da garantuju da ljudska prava i osnovne slobode i naravno da se poštuje pravo na fer suđenje. Kako bi se ovo postiglo i kako bi se zadobilo poverenje javnosti, tužioci moraju, upotrebiću tu reč moraju, da rade nezavisno i oslobođeni bilo kakvih uticaja“, smatra šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Jan Bratu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!