KOMS: Mladi stupaju u seksualne odnose između 15. i 18. godine

Vesti 27. jul 202212:016 komentara
mladi, ljubav, seks
Pixabay

Skoro polovina mladih stupa u seksualne odnose između petneste i osamnaeste godine, a čak četvrtina ispitanih devojaka kaže da su doživele neku vrstu seksualnog nasilja, pokazao je Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih koji je sačinila Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS).

Istraživanje je pokazalo da je 47 odsto mladih prvi put stupilo u seksualne odnose između 15. i 18. godine, a na pitanje da li su bili žrtve seksualnog nasilja, pozitivno je odgovorilo 17 odsto njih.

Pročitajte još

„Taj broj raste na 25 odsto kad je reč o mladim ženama. Ovo su, takođe, više brojke u odnosu na 2021. godinu, kada su iznosile, redom, 13 odnosno 21 procenat. Ovakve brojke su svakako zabrinjavajuće, pogotovo imajući u vidu da su se, procentualno gledano, u odnosu na prošlu godinu povećale“, ocenio je KOMS.

Kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, po pitanju stava o tome da je mladim ženama teže da se zaposle nego mladim muškarcima, na skali od jedan do pet, devojke su bliže stavu da im je teže i daju ocenu toj tvrdnji 3,79 dok je kod momaka taj broj 2,63.

Takođe, postoje razilaženja u shvatanjima kod tvrdnje da je „mladim ženama teže da se bave politikom zbog predrasuda koje postoje“, pa su takođe na skali od jedan do pet, žene dale potvrdu toj tvrdnji ocenom 4,12.

Kod mladih muškaraca je prosečan odgovor je 2,94, ali svakako većina misli da devojkama jeste teže.

Takođe, minimalna je razlika u stavu da li u slučaju silovanja i žene imaju deo odgovornosti. Sa tom tvrdnjom saglasni su muškarci s ocenom 1,64 (na skali od 1 do 5), ali taj stav dele i mlade žene (ocena 1,24), navedeno je u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar