Šekularac: Komunalna milicija će u civilu da kontroliše nošenje maski u GSP

Vesti 15. nov 202109:56 > 12:51 65 komentara
N1

Pomoćnik direktora Komunalne milicije Ranko Šekularac rekao je za N1 da će Komunalna milicija u narednom periodu, u skladu sa svojim ovlašćenjima, u civilu kontrolisati da li putnici u autobusima gradskog prevoza u Beogradu nose maske. On je naveo da ima zloupotreba kovid propusnica, odnosno da pojedinci pokušavaju tuđe sertifikate da upotrebe kao svoje, a objasnio je i kako postupaju u tom slučaju i da li postoji i krivična odgovornost za tu osobu ili osobu koja je svoj dokument ustupila.

Na pitanje da li komunalna milicija obavlja kontrolu u autobusima gradskog prevoza u Beogradu, Šekularac navodi da kontrola postoji, kao i da to pokazuju statistički podaci koji su proverljivi, a preneo je da svakodnevno skoro 100 autobusa iskontrolišu i sankcionišu osobe koja ne nose maske. Kaže da je problem što su pripadnici Komunalne milicije uočljivi na terenu, pa oni koji nemaju maske, odmah ih stave kad primete miliciju na stanici, pa tako nisu u situaciji da ih sankcionišu. Zbog toga će krenuti da kontrolišu u civilu.

„Opet apelujem i pozivam sugrađane da u situacijama kada ne može da se izbegne neposredni kontakt, a to su definitivno autobusi gradskog prevoza, da koriste sredstva lične zaštite kako bi na taj način predupredili negativne posledice koronavirusa“, rekao je Šekularac.

Tokom subote i nedelje Komunalna milicija je kontrolisala oko 320 objekata u Beogradu.

„Zatekli smo jedno pravno lice koje nije poštovalo mere Vlade o zelenom, kovid sertifikatu, sankcionisali smo devet lica, od toga pet građana i četiri zaposlena, a kaznu je dobio i kovid redar i odgovorno lice u pravnom licu, pa će kazna u zbiru biti oko 380.000 dinara“, naveo je sagovornik N1.

Govoreći o zloupotrebama kad su u pitanju sertifikati, Šekularac je rekao da je činjenica da određene osobe pokušavaju tuđu kovid propusnicu da upotrebe kao svoju. „Naravno, upoređivanjem QR koda i podataka iz ličnog dokumenta to se utvrđuje. Ono što je važno je da u tim situacijama postupamo kao sa svakim gostom koji nema adekvatan zeleni sertifikat, odnosno sankcinišemo ga u iznosu od 5.000 dinara i nalažemo da napusti objekat“, navodi pomoćnik direktora Komunalne milicije.

Na pitanje li će oni biti sankcionisani dodatno, odnosno da li će to biti i krivično delo, ukoliko je u pitanju zloupotreba ili falsifikovanje, Šekularac kaže da će Komunalna milicija o svakoj toj situaciji obavestiti nadležni organ – tužilaštvo ili policiju. Postoji, kaže, rizik da se od jednog prekršaja pređe u krivičnu odgovornost, jer se radi o zloupotrebi nekog dokumenta, ali se dokazivanjem, navodi, ne bavi Komunalna milicija, već druga nadležna služba.

Apelovao je na građane da se ne služe tim stvarima, da se vakcinišu ili da, ukoliko žele da ulaze u ugostiteljske objekte, imaju kovid propusnice na osnovu drugih propisanih načina.

Na pitanje da li će biti sankcionisani i oni koji su davali, odnosno ustupali svoju kovid propusnicu nekom ko je nema, Šekularac pojašnjava da je to posao tužilaštva – da se bavi utvrđivanjem koje su te okolnosti uticale da lice ustupi sertifikat ili da neko pribavi tuđi dokument. To je na drugom organu, mi svakako nećemo tolerisati to, naveo je.

Pozvao je sve kovid redare u ugostiteljskim objektima koji imaju sumnju da se radi o zloupotrebi iili falsifikatu zelenog sertifikata da se obrate Komunalnoj miliciji, navodeći da će ona odmah doći.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare