Kon: Moraće da se pooštre mere, sprečavanje kontakata na minimum 14 dana

Vesti 14. mar 202119:31 > 22:18255 komentara
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je za N1 da su konsultacije medicinskog dela Kriznog štaba s premijerkom protekle u konstruktivnoj atmosferi, da je struka ostala pri stavu da epidemiološke mere moraju da budu pooštene, a da će o tome kakve će mere konkretno biti donete, biti odlučeno sutra ili narednih dana.

„Medicinski deo Kriznog taba ostao je na svojim pozicijama, zbog činjenice da se epidemiološka situacija pogoršava. Moramo sprovesti oštre mere kako bismo sprečili dalje širenje virusa. Uz činjenicu da se povećava broj pacijenata u bolnicama, da se povećava broj vakcinisanih, ali da to nije još uvek dovoljno“, kazao je Kon.

Mediji prenose, posle konsultacija Brnabić sa članovima medicinskog dela Kriznog štaba, da će se sastanak Kriznog štaba održati sutra i da će se tada znati koje će biti to nove restriktivne mere.

Kon, međutim, kaže, da nikakav poziv za sastanak nije dobio.

„Kad će te mere biti sprovedene, ostavljamo da vidimo i čekamo, nismo dobili za sutra poziv za sastanak“, rekao je.

Sagovornik N1 ponavlja da „vikend mere“ nisu bile dovoljne da se stopa zaraze smanji.

„Ovo je praktično bio drugi vikend, onaj prethodni je bilo polovično, pre tri vikenda, a prošle subote je bilo otvoreno sve do 12h. Tada sam rekao da mere tokom vikenda mogu malo da uspore prirodan tok, ali vidimo da nisu bile dovoljne, mi u medicincko delu smo govorili da one nisu dovoljne, da su kozmetičke“, naglasio je Kon.

Prema njegovim rečima, minimum za „zatvaranje“, odnosno vreme tokom kojeg treba da se smanje kontakti, kako bi došlo do smanjenja broja zaraženih, sada nije više 10 dana, nego 14.

„To je minimum vremena koje će biti potrebno da se spusti aktivnost virusa“, rekao je.

Nema popuštanja bilo kakvih mera

O bilo kakvom popuštanju mrea, kaže, nema ni govora.

„A kako će biti ‘zategnuto’, moraćemo da sačekamo, ne zavisi od medicinskog dela Krizong štaba. Mi smo na stavu da je to trebalo i ranije, mi smo uvek ostajali na merama koje smo predlagali, s tim što smo tražili minimum, sada se taj minimum povećavan zbog povećanog broja obolelih“, rekao je.

Korona žurke i koncerte, kaže, nije krizni štab mogao da spreči.

„To je nešto što je izvan delokruga našeg rada u kriznom štabu. Neki koncerti održavani su koristeći se ‘rupom’ u uredbi, ali je tamo jasno rečeno da samo institucije kulture mogu da organizuju neke manifestacije, uz mere predostrožnosti. Više desetina puta smo govorili da su koncerti sa otvorenim pevanjem, jedni od glavnih mesta transmisije virusa, do 20 metara se može preneti virus“, ojasnio je Kon.

U takvoj situaciji, kada, kako kaže, neko ne sprovede napisano, ni on ni članovi Kriznog štaba nemaju uticaj.

Daleko smo od kolektivnog imuniteta

Na pitanje kada možemo očekivati da postignemo kolektivni imunitet, Kon nije dao precizan odgovor.

„Vidite da se javljaju nove varijante virusa, to otežava odgovor na to pitanje, ali ako govorimo o apsolutnim brojkama, u Srbiji se on kreće između 1,5 i dva miliona potpuno vakcinisanih, to je duplo više nego sada. Sa druge strane, možda treba da bude i veći procenat, uglavnom, potrebno je 80 odsto imunih ljudi, bilo zaražavanjem, bilo vakcinacijom. Mi smo još daleko od toga“, kazao je.

Predsednica Vlade Ane Brnabić održala je danas sastanak sa medicinskim delom Kriznog štaba, kada je odlučeno da će epidemiološke mere najverovatnije biti pooštrene u odnosu na prošlu radnu nedelju.

Premijerka je ranije danas navela da medicinski deo Kriznog štaba insistira na tome da se pooštre mere.

Navela je da razume zdravstene radnike, ali da se mora razmišljati i o tome šta će doneti dodatne restrikcije u smislu dodatnog kršenja mera koje ne može da se iskontroliše.

“Pokušavamo da nađemo balans i mislim da u tome uspevamo, jer i dalje imamo generalno dosta dobre pokazatelje i ekonomske i zdravstvene”, rekla je premijerka.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar