Kon: Nema govora o kompromisu, neophodne mere kao za vikend

Vesti 15. mar 202120:21 > 21:59 132 komentara
N1

Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da jedine mere koje mogu da prekinu lanac transmisije virusa jesu mere kakve su važile tokom vikenda, a to je da su jedino otvorene prehrana, apoteke i benzinske pumpe.

Predrag Kon je nakon sastanka lekara sa premijerkom Anom Brnabić,  izjavio da je najvažnije reći da medicinski deo Kriznog štaba jednostavno ne može da odstupi od svojih pozicija, a to je da se mora prekinuti lanac transmisije virusa.

povezane vesti

„Jedine mere koje to mogu da obezbede jesu mere kakve smo imali preko vikenda, a to je da je jedino otvoreno i dozvoljeno – prehrana, apoteke i gorivo. Sve ostalo trebalo bi da bude zatvoreno“, navodi Kon za RTS.

Prema stavovima nekih iz medicinskog dela Kriznog štaba, kako je naveo, minimum 14 dana potrebno je da bi se u tom prekidu lanca transmisije obezbedilo da dođe do smirivanja ovakve aktivnosti virusa.

Izvor: RTS

„Nema sumnje da će brojke i dalje da rastu, pritisak na bolnice je sve veći i mi to moramo da zaustavimo što je brže moguće. Jedina efikasnost se obezbeđuje naglim, možda naizgled drastičnim merama“, naglašava Kon.

Upitan šta je kompromis za medicinski deo Kriznog štaba, rekao je da nažalost ne može da govori o kompromisu, jer oni ne vide nikakvu alternativu tim merama, osim što može da se razmišlja o nekim kozmetičkim popravkama.

Kon se osvrnuo i na stanje u školama, i rekao da se jasno vidi da dolazi do pada broja registrovanih novih slučajeva, kojih je kod srednjoškolaca tri puta manje nego ranije.

„Bez samoizolacije za kompletno vakcinisane“

Upitan kakve su mere kada je reč o samoizolaciji, pošto tu ima promena, Kon je rekao da ne mora da ide u samoizolaciju neko ko je kompletno vakcinisan, i ako su prošle najmanje dve nedelje od druge doze.

„Potpuno vakcinisani, sa dve doze, koji su bili u kontaktu sa obolelim ne moraju da idu u izolaciju. Dokaz im je ta vakcinacija. Isto važi i za povratnike iz inostranstva“, naglasio je Kon.

Radovanović: Sve zaključati na dve nedelje, ali ne i ljude

Da je neophodno da rade samo prehrambene radnje slaže se i epidemiolog Zoran Radovanović.

„Što se mera tiče, ova situacija sada odgovara onoj najstrožoj, tako da apsolutno treba bar dve nedelje primeniti mere, ali ne zaključavanje. Ljudi treba da izlaze napolje“, rekao je epidemiolog doktor Zoran Radovanović za Nova s.

Na pitanje šta misli o predlogu člana Kriznog štaba Predraga Kona da Srbiju nakon tačno godinu dana treba opet zaključati na dve nedelje, Radovanović kaže:

“Mi iz udruženja lekara Ujedinjeni protiv kovida im stalno duvamo za vrat. Još od septembra im pričamo da je potrebno preduzimati mere. Očekivao se treći talas, oni ništa nisu uradili, onda smo 11. oktobra dali spisak mera po fazama. Reč je o petnaestak vrlo detaljnih mera za sahrane, venčanja i tako dalje. Ova sad situacija odgovara onoj najstrožoj fazi, tako da apsolutno treba bar dve nedelje primeniti mere, ali ne ovo zaključavanje”, rekao je Radovanović i dodao:

“To je rađeno pre godinu dana, to je čak i nehumano i u zemljama gde se ide na radikalne mere dozvoljava se ljudima da izađu. Vi treba da izađete, da džogirate oko kuće ako želite. Treba da ostanu otvorene samo radnje sa prehrambenim proizvodima, nikakve čak ni kulturne manifestacije. Ako vi ne dozvolite okupljanja onda nema potrebe da ljude držite u kući. Mi smo recimo predvideli dve odrasle osobe sa decom mlađom od 12 godina da odu do parka da prošetaju”, prenosi „Nova.rs“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.