Kon: Same kovid propusnice ne rešavaju ništa, neophodno zatvaranje na 10 dana

Vesti 29. okt 202109:04 > 09:0753 komentara
Tanjug / Rade Prelić

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da same kovid propusnice "ne rešavaju ništa" i ponovio da je za značajnije poboljšanje epidemiološke situacije u Srbiji neophodno zatvaranje na 10 dana, "svega osim onog što je neophodno za životne potrebe".

Kon je za Blic ponovio da se značajnije poboljšanje epidemiološke situacije u Srbiji ne može očekivati „sve dok se ne uvedu nove restriktivne mere i poveća obuhvat vakcinacije“.

Pročitajte još:

„Stojimo stabilno na visokom nivou i ne vidi se trend opadanja. Zato smatramo da je neophodno zatvaranje na 10 dana svega osim onoga što je neophodno za životne potrebe, a apsolutni minimum da bi moglo da se očekuje ozbiljnije delovanje mera jeste da kovid propusnice važe 24 sata“, rekao je član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

Upitan kako je moguće da je i pored vakcinacije broj umrlih prethodnih dana gotovo identičan kao prošlog decembra kada cepiva nije bilo, Kon je rekao da dve doze vakcine „nisu dovoljne“ što se kako je dodao, shvatilo tek u junu na osnovu podataka iz Izraela.

„Dve doze nisu bile dovoljne da spreče infekciju, da dođe do zaražavanja pa i da spreče mogućnost prenošenja među onima koji su vakcinisani. Tako smo dočekali ovaj virus potpuno raširenih ruku, ne poštujući nikakve mere preko leta što je dovelo do povećanja njegove snage, potencijala“, kazao je epidemiolog.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar