Kon o trećoj dozi: U vakcinologiji do sada važi stav – ići sa istim proizvođačem

Vesti 17. avg 202114:47 > 14:5946 komentara

Kombinacija vakcina može da dođe u obzir, ali to nije neka zvanična preporuka SZO, osim u situaciji kad nema iste vakcine, kaže epidemilog Predrag Kon, naglašavajući da je u vakcinologiji do sada važio stav da se nastavlja sa istim proizvođačem.

Govoreći o trećoj dozi vakcine, kaže da je to organizoaciono veliki izazov i da treba poštovani to što je rečeno – da se sačeka poziv. „Jer bespotrebne gužve dok virus cirkuliše treba izbeći“, navodi.

Povezano:

Što se tiče odluke o vakcini, ona je prilično liberalna, ističe Kon i dodaje: „Stav vakcinologoije do sada – uvek je bilo, da se isti proizvođač nastavlja, sem kad nema te vakcine“.

Ipak, navodi da neće biti ni neželjenih efekata po imunitet, ukoliko se promeni vakcina. „Kombinacija vakcina može da dođe u obzir, ali nije neka zvanična preporuka SZO, osim u situaciji kad nema iste vakcine“, kaže Kon. Navodi da je najbolje da odgovor ljudi dobiju od svog izabranog lekara.

Upitan o vakcinisanju dece, Kon kaže da on, kao epidemilog, mora da naglasi da je odluka roditelja da ne vakciniše dete praktično  – odluka da ga izloži virusu, i da sve treba da zavisi, kako kaže, od odnosa između roditelja i pedijatra.

Medicinski deo Kriznog štaba tražio je konsultacije i sednicu, i trebalo bi da se uskoro održi, a na stolu se očekuju pitanja oko uvođenja novih mera i načina održavanja nove školske godine, rekao je danas epidemiolog Predrag Kon.

„Moramo da shvatimo da moramo da vratimo ozbiljnost na onaj nikvo koji smo imali. Same brojke će uozbiljiti ljude, nažalost, a moglo je i ranije da bi brojke bile manje, ali ja ne mogu ništa da prejudiciram, normalno da imam svoje stavove. Bitno je da se jasno smanje kontakti, pogotovo onih koji nisu zaštićeni“, rekao je Kon za Tanjug, navodeći da se već ne može govoriti o tome da rizika nema.

 

Komentari

Vaš komentar