Kon: Porast aktivnosti virusa, britanski soj i dalje dominantan u Srbiji

Vesti 02. avg 202109:47 > 13:1440 komentara
Izvor: N1/arhiva

Član Kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon izjavio je za RTS da se beleži porast aktivnosti koronavirusa, koji se ispoljava sa povećanjem broja novozaraženih i da se porast, koji traje od poslednje nedelje juna, iz nedelje u nedelju prati.

„Ne možemo sa sigurnošću znati kakve će posledice imati povratak i smena naših turista i koliko će biti unosa virusa u trenutku kada je virus inače vrlo aktivan, gde možemo očekivati da će doći do ubrzanja“, rekao je Kon.

Pročitajte još

On je naveo da je britanski soj virusa i dalje dominantan u Srbiji i napomenuo da se ne ispituje kod svakoga koja je varijanta virusa u pitanju.

„Mi u nekom uzorku ispitujemo prisustvo delta soja. To će se i dalje raditi. U određenim kovid bolnicama se utvrđuje u nekom uzorku, određenom broju, u kolikom procentu je prisutan delta“, kazao je Kon i dodao da je logično da kada se svuda oko nas povećava prisustvo delta soja da će ga biti i kod nas.

Govoreći o održavanju manifestacija, Kon je ponovio da će tokom naredne dve nedelje sigurno doći do porasta aktivnosti virusa.

„Mi imamo stav javnog zdravlja. To je dostavljeno za sve festivale, za različita slavlja, šta je ono što se preporučuje. Kad to kažem, preporučuje se da budu zaštićeni ljudi – ili da su vakcinisani ili da su preležali ili da su testirani, a ako nisu ništa od toga, da nose masku sve vreme. Nema alternative tome“, kazao je Kon.

Izvor: RTS

Naveo je primer Egzita koji je, uprkos određenom broju zaraženih koji su otkrili, dobro prošao, pošto, kako je istakao, nije došlo do naglog skoka.

Kada je reč o trećoj dozi vakcine, Kon je kazao da se ona daje osobama kojima je značajno oslabljen imunitet zbog prirode bolesti, odnosno zbog transplantacije, hemodijalize, insulin zavisnog dijabetesa, kao i zbog malignoma i raznih bolesti koje obaraju imunitet.

„Sasvim je jasno da su ti pacijenti, te osobe u najvećem riziku i za njih se preporučuje vakcine. Da li će to biti jednog proizvođača, drugog proizvođača, zavisi od toga koju je vakcinu prvu primio, prema tome, to nije striktno odlučeno“, kazao je Kon.

Dodao je da je preporučeno da treća doza bude vakcina koja je zasnovana na informacionoj RNK, ali, kako je objasnio, nema nijednog posebnog razloga za to.

„Najvažnije od svega je da se te osobe zaštite. Nema još uvek preporuke Svetske zdravstvene organizacije. Moramo još malo sačekati i jasno je da se ubrzava taj proces preporuke treće doze i biće sasvim sigurno u narednom periodu. Da li će biti za mesec, dva, videćemo“, rekao je Kon.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar