Kon: Svaka treća osoba u bolnici vakcinisana, najviše Sinofarmom

Vesti 27. nov 202112:52 > 18:48140 komentara
Ilustracija / FoNet / AP

Svaka treća osoba u bolnici je vakcinisana, ali postoji razlika u odnosu na vakcine, najviše u bolnici ima onih koji su vakcinisani Sinofarm vakcinom, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

Kon je za K1 televiziju rekao da je samo četiri odsto populacije uzrasta od 18 do 30 godina vakcinisano.

Razlog tome je što su oni prezasićeni informacijiama o pandemiji koja ih apsolutno ne interesuje. Među njima vlada stav da je kul ne vakcinisati se, a kada ih pitate zašto oni nemaju konkretan odgovor, rekao je on.

Kovid propusnice su dodatna motivacija za mlade da se vakcinišu, mlade zanima samo gde treba da putuju ili kada da idu na zabavu, rekao je Kon i naglasio da kovid propusnice nisu pritisak, već je to zaštita zdravlja ljudi.

Kada je reč o vakcinisanima koji su na bolničkom lečenju, Kon je rekao da je najviše onih koji su primili Sinofarm, uz napomenu da su to osobe koje nisu stigle da prime treću dozu ili su je tek primili.

Treća doza je sada neophodna da biste bili zaštićeni, rekao je Kon i naveo da je treću dozu za sada primilo 32 odsto građana.

Izvor: Tanjug

Kon je za Tanjug govorio i o novoj varijanti koronavirusa.

„Pojava nove varijante, ona je dobila i naziv omikron, svakako je događaj koji ne sme da se ignoriše i jako je značajan. Broj mutacija je značajno veći, 32, dosadašnje mtuacije koje su izazvale te promene su bile oko 10. Nekih promena će biti, to je nesumnjivo, vidi se njegova dominacija u Južnoj Africi. Tako da će se to preneti, Ono što je sada važno ispitati je da li ove vakcine koje imamo deluju i da li je dosadašnji prirodni imunitet dovoljan. Ja ću inicirati da mere koje se preduzimaju u Evropi počnu da se preduzimaju i kod nas, vezano za dolazak putnika iz tih zemalja, da moraju da idu u karantin, bez obzira da li su vakcinisani ili ne“, rekao je Kon.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar