Kon: Vakcinišite se, virus je opstao, pandemija će se nastaviti godinama

Vesti 30. jun 202110:06 > 11:21 125 komentara

Član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je u Novom danu da je delta soj koronavirusa postao dominantan u svetu, i da ukoliko želimo da ga dočekamo spremni, što više građana mora da se vakciniše i da vakcinisanje mlade populacije glavni zadatak u narednom periodu. "Virus je opstao, on će biti sa nama, pandemija će se nastaviti godinama", istakao je on.

Povezane vesti

Inače, broj zaraženih virusom korona se smanjuje, mere su popuštene, ljudi su se opustili, a tokom leta najavljeno je održavanje više festivala. Kon, međutim, upozorava na mogućnost porasta broja obolelih od jeseni i na dolazak novog soja virusa korona.

„Jasno je da ovo nema šanse da stane sa ovakvom vakcinisanošću. Nema šanse ni da stane sa ovakvom opuštenošću“, poručio je Kon i dodao da sa takvom situacijom mi dočekujemo novi soj koji je u zemljama gde je visoka stopa vakcinisanosti (Izrael, Velika Britanija) „počeo da pravi ozbiljne probleme“.

„Moramo da se dozovemo pameti i da shvatimo da mladi imaju odnos prema imunizaciji koji je potpuno drugačiji u odnosu na onaj koji imaju stariji, i da mladi preko interneta upijaju antivakcinalne poruke“, rekao je on.

Napominje da mlada populacija ima stav „kao da je gotovo sve, a nije gotovo ništa“.

On misli da ne može da nam se ponovo desi siutuacija da imamo po pet ili šest hiljada zaraženih dnevno.

„Mi možemo da kažemo da imamo mirnu situaciju, koju ćemo imati tokom leta, ali, sa ovakvim ponašanjem nije nemoguće da će i pre jeseni početi porast broja zaraženih, ali ne očekujem da će to biti značajno. To je nemoguće, i to bi značilo da se pojavio potpuno novi virus“, podvukao je Kon.

Komentarišući izjavu Šeklera o mogućih 4.000 zaraženih na dnevnom nivou, Kon kaže da je ta brojka „pojačana“, ali napominje da broj zaraženih može preći 1.000.

On kaže da se virus od početka do sada promenio , kao i da sada imamo potpuno novu zaraznost, gde prosečan zaraženi zaražava pet osoba i više, dok je na početku epidemije taj broj bio tri, kao i da to govori da moramo da vakcinišemo što više građana.

Govoreći o delta soju koronavirusa on kaže da je postao dominantan.

„Moramo da shvatimo da se ovaj virus menja i da dobija nove sojeve i da će on i dalje da se prilagođava. Virus je opstao, on će biti sa nama, pandemija će se nastaviti godinama! Ne govorimo više o jeseni, već o talasima, i koliki će oni biti. A vakcina nas štiti i od delta soja. A onda postaje nejasno naše ponašanje“, rekao je naš sagovornik i istakao da će u sledećem periodu vakcinisanje mlade populacije biti glavni zadatak.

Ocenjuje da je vakcinacija stanovništva pitanje nacionalne bezbednosti, kao i da to nije nikakvo preterivanje.

„Neću da se sastajem sa onima sa kojima su me javno vređali“

Komentarišući najavljene muzičke festivale, on kaže da je Krizni štab odobrio održavanje manifestacija do 500 ljudi, i da se ta odluka još uvek nije promenila.

„Automatski jre to kršenje mera… U ovoj situaciji upozoravam da kod delta soja nevakcinisani obolevaju 25 puta više nego vakcinisani u Velikoj Britaniji. Sada je taj broj još veći. Prema tome, rizik da se neko zarazi na takvim skupovima je 25 puta do 30 puta veći“, upozorio je Kon.

Kaže da se Krizni štab poslednji put sastao 14. juna, kao i da nema informaciju o tome kada će biti sledeća sednica.

Govoreći o stavu inicijative Ujedinjeni protiv kovida da je potrebna strategija za jesen i veća aktivnost stručnjaka, Kon odgovara da je strategija po pitanju imunizacije jasna.

„Sve što Ujedinjeni protiv kovida govore svuda se slažem. Postoji deo koji smatram pamfletom, ali to je moje mišljenje. Što se stručnog mišljenja tiče, gotovo da se svi slažemo oko svega… Slažem se da vakcinacija nije dovoljno promovisana“, ocenio je Kon.

On je rekao je se nije sastao sa predstavnicima ove organizacije zbog toga što ga „niko nije zvao“.

„Više puta sam zvanično rekao da neću da se sastajem sa onima sa kojima su me javno vređali. Sa njima neću da pričam, jednostavno – neću“, ističe Kon.

Smatra da se je trudio da ostane „van politike na svaki mogući način“, i dodaje da će biti vremena da se raspravlja na naučnoj osnovi o odlukama koje su donođene u prethodnom periodu.

Napominje da se kod strategije pod jedan mora odlučiti kako će škole raditi i šta će biti sa decom. Ka drugu stvar o kojoj se mora odlučiti navodi odluku o tome šta će biti sa vakcinacijom. Pogotovu dece od 12 do 15 godina.

„Mi to nemamo. Nemamo nikakvu orijentaciju prema tome u smislu edukacije. Nemamo više vremena za edukaciju“, istakao je Kon.

Na pitanje zašto se već onda Krizni štab nije sastao kada ima toliko nerešenih pitanja koja su ključna za dalji tok borbe protiv koronavirusa, on odgovara da se o nekim problemima razgovaralo na sednicama Kriznog štaba, a pomenuo je i da oni nisu jedino telo koje bi trebalo da se bavi koronavirusom.

„Donošenje odluka nije baš tako jednostavan proces. Drugo, mi imamo Nacionalni komitet za imunizaciju koga prozivam. Molim vas lepo, imate i Republičku stručnu komisiju za zarazne bolesti. Ne može nekolicinja epidemiologa iz Kriznog štaba da preuzme kompletnu odgovornost, što se do sada sve vreme radi. To je naopako“, poručio je Kon, i dodao da se u takvoj situaciji „sporost nešto što se, na žalost, dešava“.

S druge strane, on ocenjuje da je Krizni štab imao i „izvanredne situacije u nekim situacijama“.

„Imate izgrađene bolnice u sred događaja, imate proširenje kapaciteta,i imate razne načine koje se sada stavljaju na vagu i doći će vreme za to preispitivanje… Ja nikome nisam poslao nijednu jedinu ružnu reč“, zaključio je Kon.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare