Konačno pad tenzija: Pantić ide u kućni pritvor, Vučić u Rašku sa Srbima sa KiM

Vesti 28. dec 202219:1361 komentara

Bivšem kosovskom policajcu Dejanu Pantiću je dosadašnja mera pritvora zamenjena kućnim pritvorom. Nakon ove odluke usledilo je nekoliko saopštenja međunarodnih predstavnika sa pozivima za deeskalaciju. Istovremeno je najavljeno da se, nakon današnjih razgovora, predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom večeri ponovo sastane sa predstavnicima Srba sa Kosova u Raški. Do susreta bi trebalo da dođe posle 19 časova, a tema razgovora mogućnost uklanjanja barikada na severu Kosova.

Nakon što je preko dve nedelje proveo u policijskoj bazi na Jarinju bivši kosovski policajac Dejan Pantić se seli u svoj stan u Kosovskoj Mitrovici na izdržavanje mere kućnog pritvora.

„Koliko je ovo jedna velika pobeda i nadamo se da je ovo jedna korak ka rešenju ove cele situacije i da će ovo konačno da se smiri i da će narod moći da se vrati u neki normalan život, da će nešto da se reši. Jer ovo je stvarno postalo nepodnošljivo. Jedan pakao na severu koji narod proživljava“, kaže Predrag Pantić, sin uhapšenog Dejana Pantića.

Pročitajte još

Kosovski premijer Aljbin Kurti kaže da ne zna sudska pitanja, ali ističe da je Pantić optužen za terorizam.

„Ono što sam čuo je da bi pošto je štrajkovao glađu, imao problema sa srcem, mogao da bude poslat u bolnicu, što je razumljivo. A da li je obrazloženo to odlučuje sudija. Dakle sudija za prethodni postupak u slučaju relevantnog zahteva tužioca. Međutim, kada ste optuženi za terorizam, a idete u kućni pritvor jako me zanima ko je tužilac koji podnosi ovaj zahtev i ko je sudija u prethodnom postupku koji ga odobrava“, kaže Aljbin Kurti, predsednik Vlade Kosova.

Poziv na uzdržavanje od provokacija, pretnji i zastrašivanja stigao je u zajedničkom saopštenju Amerike i Evrope.

Radimo sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem na pronalaženju političkog rešenja kako bismo smirili tenzije i dogovorili put dalje, navedeno je između ostalog u saopštenju.

„Pozdravljamo uveravanja rukovodstva Kosova da ne postoje spiskovi državljana kosovskih Srba koji će biti hapšeni ili procesuirani zbog mirnih protesta/barikada. Istovremeno, vladavina prava se mora poštovati, a svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i neće se tolerisati. SAD će podržati rad EU kroz svoju Misiju vladavine prava na Kosovu. EULEKS će, u skladu sa svojim mandatom, nastaviti da pažljivo prati sve istrage i naknadne postupke kako bi promovisao poštovanje ljudskih prava. Ovo uključuje, posebno, garancije pravičnog suđenja, kao i zaštitu i jednak tretman za pripadnike nevećinskih zajednica na Kosovu“, navodi se u saopštenju EU i SAD.

Istog dana se oglasila i misija KFOR na Kosovu. Podsećaju da Vojsci Srbije nije potrebno odobrenje KFOR-a za kretanje i obuku na teritoriji Srbije a da Kosovske bezbednosne snage ne mogu da se rasporede na severu Kosova ukoliko KFOR ne da odobrenje.

Za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju garancije koje su stigle u vidu saopštenja Amerike, Evrope i KFOR-a su nikad jače.

„Velika pobeda srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i predsednika Aleksandra Vučića koji je stao uz svoj narod i onda kada je bilo i najteže, kada su bili ogromni pritisci, nepokolebljivo branio pravo svoga naroda na opstanak i njegov ostanak“, kaže Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Ono što smo čuli od predsednika jeste da on misli da je dobro da se povuku barikade ali mi ne verujemo ništa Kurtijevoj vladi i lično njemu. I mogu da kažem da čak ne verujemo ni međunarodnim garancijama“, rekao je Goran Rakić, predsednik Srpske liste.

Veruju, kaže, predsedniku Vučiću kojeg su pozvali na sastanak u Raški.

Predsednik Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu fotografiju u čijem opisu je naveo da je „na putu za Rašku“.

Urednica portala KoSSev smatra da je određivanje mere kućnog pritvora za Pantića iznuđena odluka i ne isključuje mogućnost da barikade uskoro budu uklonjene.

„Mislim da je pritisak na Srbiju danima, to je očigledno, na Beograd ogroman bio da se uklone barikade i samo je zapravo, rekla bih, bilo traženje povoda kako sačuvati obraz obema stranama, a doći do nekog kompromisnog rešenja“, kaže Tatjana Lazarević, urednica portala KoSSev.

Vrlo brzo nakon vesti o kućnom pritvoru za Pantića stigla je i ona da je Nikola Nedeljković koji je uhapšen na Vidovdan na Gazimestanu pušten na slobodu a na prelazu Mutivode, na putu ka Beogradu, su ga dočekali članovi porodice.

Komentari

Vaš komentar