Konjufca: Priština ima problem da kaže ‘Ne!’ francusko-nemačkom planu

Vesti 08. nov 202223:38 0 komentara
N1

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca izjavio je u utorak uveče da "Kosovo ima problem da kaže 'Ne!' francusko-nemačkom planu za rešenje odnosa Kosova i Srbije".

On je u intervju za prištinsku TV Kljan Kosova rekao da je taj plan prvi put video u septembru i da je Kosovo iznelo svoje predloge o rešenjima koja su u njemu ponudjena.

Pročitajte još:

„Taj plan je zdrava osnova za napredovanje, jer postoji Član 2 tog sporazuma koji je suština ovog sporazuma. Ovaj plan je izgradjen na tri principa: jednaka prava država, poštovanje medjusobnog suvereniteta i pravo strana na samoopredeljenje“, rekao je Konjufca.

Rekao je da je neke delove plana ranije objavio lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

Prema rečima Konjufce, suština tog plana je da Srbija odustane od „pretenzija“ prema Kosovu.

„Sada kada Srbija vidi da se približava jedno rešenje za Kosovo, u kojem medjunarodna zajednica, najmoćnije evropske države kao i Sjedinjene Američke Države imaju jasan stav, Srbiji su predložili plan koji u suštini – ako prevedete šta taj plan znači – jeste da se jednom zauvek odrekne svojih pretenzija na Kosovo. To je suština“, rekao je Konjufca.

On je rekao da Srbija želi da pokazivanjem svoje snage izaziva Kosovo, ali da Kosovo na to treba da odgovori pravnim mehanizmima.

„Pa, kada se suočite sa okolnostima, veoma je dobro da razumete sebe gde ste. Da li preduzimate akcije u pravcu razbijanja loših okolnosti ili ih konkretizujete? Mislim da je sada Srbija ušla u ciklus u kojem želi da izazove Kosovo kroz pokazivanje svoje snage. To je demonstracija sile. Sada su naši pravni mehanizmi (Kosova) odgovorili kontra-strategijom. Ne prvenstveno silom, već pravom“, kazao je on.

Dodao je da vladavina prava nije uvek sila, ali ona postaje sila kada dodje do kršenja zakona.

„Ne isključujemo da Srbija može da žrtvuje i ljude da bi ostvarila cilj. Iz tog razloga kažem da nam je potrebna razboritost“, kazao je Konjufca.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!