Konrad: Centralna uloga dijaloga Beograda i Prištine za stabilnost na Balkanu

Vesti 28. okt 202210:16 1 komentar
Tanjug/ Vladimir Šporčić

Radujemo se učešću premijerke Ane Brnabić na samitu u okviru Berlinskog procesa, čiji je domaćin kancelar Olaf Šolc, izjavila je za Blic nemačka ambasadorka u Srbiji Anke Konrad i ocenila da dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine ima centralnu ulogu kada je u pitanju stabilnost Zapadnog Balkana.

Konrad je istakla da dijalog ima centralnu ulogu i kada se radi o tome da se oslobode resursi za centralne zadatke razvoja dveju zemalja i za proces približavanja Evropskoj uniji.

„Ovi ciljevi ne smeju se izgubiti iz vida“, poručila je nemačka ambasadorka u Beogradu i naglasila da podsticaj za napredak u dijalogu mora doći iz Beograda i Prištine.

Naglasila je da „u potpunosti podržavamo koordinirajuću ulogu specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka“.

Ukazala je da su rastuće cene energije i često dramatično smanjena dostupnost nekih izvora energije problem širom Evrope.

„Jasno je da to možemo rešiti samo zajedno. Važno pitanje za nas je i kako možemo podržati zemlje Zapadnog Balkana u važnim pitanjima energetske bezbednosti, i jasno je da diversifikacija izvora energije, kroz širenje obnovljivih izvora i, na primer, korišćenje punog potencijala vetra i sunca igraju centralnu ulogu u pronalaženju rešenja“, rekla je Konrad.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare