Konstantin Samofalov podneo ostavku na funkciju i napustio SDS

Vesti 28. jun 202309:07 26 komentara
Nova.rs/Nemanja Jovanović

Konstantin Samofalov, jedan od osnivača Socijaldemokratske stranke (SDS), danas je podneo ostavku na mesto Generalnog sekretara i istupio iz članstva SDS, saznaje portal N1.

U kratkom komentaru za N1, Samofalov je potvrdio naša saznanja o podnošenju ostavke na funkciju u stranci i izlasku iz SDS i rekao da se nije povukao iz politike.

„Vreme je za redefinisanje odnosa unutar opozicije i sagledavanje realnosti sa jednog novog mesta, gde je svest o preuzimanju odgovornosti za sve što smo činili ili propuštali da učinimo ključna. Verujem da opozicija nakon šarolikog iskustva u prošlosti i raznih pokušaja dijaloga sa vladajućom strukturom, uključujući i dijalog pod pokroviteljstvom EU, ima realističan osvrt na ono šta je moguće, a šta nije. Isto tako, verujem da je krajnje vreme da usmerimo fokus ka istom cilju, umesto na uzaludna međusobna prepucavanja i optužbe koje jedino idu u prilog Aleksandru Vučiću”, naveo je on.

U političkoj karijeri, Konstantin Samofalov je bio odbornik u Skupštini grada Beograda od 2004. do 2008. godine, kao i poslanik Demokratske stranke (DS) u Narodnoj skupštini Republike Srbije od 2007. do 2014. godine. U sva tri mandata u NS bio je član skupštinskog odbora za odbranu i bezbednost.

Tokom 2014. bio je jedan od osnivača Socijaldemokratske stranke (SDS), čiji je lider bivši predsednika Republike Srbije, Boris Tadić.

Bio je portparol, član predsedništva i predsednik Resornog saveta SDS za odbranu, a od avgusta 2020. do juna 2023. obavljao je dužnost Generalnog sekretara SDS.

Na lokalnim izborima na Vračaru 2020. predvodio je opozicionu listu „Oslobodimo Vračar”, a trenutno je predsednik odborničke grupe „Oslobodimo Vračar” u Skupštini GO Vračar.