BLOG: Sednica Skupštine Beograda odložena za 1. mart, opozicija bila u sali s transparentima (VIDEO)

Vesti 19. feb 202408:57 > 18:31 98 komentara

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda, posle decembarskih izbora, trebalo je da bude održana danas, ali do toga nije došlo, jer nije bilo kvoruma, pošto se u skupštinskoj sali nisu pojavili odbornici iz SNS. Opozicija je u sali razvila transparente na kojima je ukazala na izbornu krađu - "Krađa neće proći", "Pokrali ste izbore", "Beograd vas neće".

Na dnevnom redu je, pored izbora verifikacionog odbora za potvrđivanje mandata odbornika, trebalo da bude i izbor predsednika Skupštine, zatim, izbor zamenika predsednika Skupštine grada Beograda i Predlog rešenja o postavljenju sekretara Skupštine i njegovog zamenika. Sednicu je s početkom u 10.00 zakazao predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić, koji se danas nije pojavio u skupštinskoj sali, već je ispred Starog dvora održao konferenciju za medije. Konstitutivnom sednicom, do izbora predsednika Skupštine, predsedava najstariji kandidat za odbornika kojem je dodeljen mandat.

Gradska skupština broji 110 odbornika, a Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije ukupno imaju 54, odnosno nedostaju im dva da bi nastavili da vrše vlast. Opoziciona lista „Srbija protiv nasilja“ ima 43 odbornika, a koalicija NADA, koju čine Nova Demokratska stranka Srbije (NDSS) i Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) – sedam. Lista „Mi glas iz naroda“ Branimira Nestorovića osvojila je šest mandata, a njen nosilac na izborima u Beogradu je bio Aleksandar Jerković iz pokreta „Nema nazad – iza je Srbija“.

Novi odbornici imaju rok do 3. marta da formiraju gradski parlament, ili će se ići na nove izbore.

Pratite sve najvažnije vesti:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare