Konsultacije stranaka pred konstitutivnu sednicu Skupštine – nastavak u petak

Vesti 28. jul 202212:42 > 14:46 16 komentara
Konsultacije
Tanjug/Jadranka Ilić

Održane su konsultacije predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića sa predstavnicima izbornih lista koje su ušle u parlament radi dogovora o konstitutivnoj sednici koja će biti održana u ponedeljak, 1. avgusta. Reporterka N1 javlja da je ovaj pripremni sastanak počeo sa oko pola sata zakašnjenja i da su mu prisustvovali skoro svi predstavnici stranaka koje će činiti novi saziv parlamenta. Sastanak je završen oko 13.45, ali, prema rečima učesnika, bez konkretnijih dogovora. Nastavak konsultacija u petak u podne.

Povezane vesti

Za petak je u Skupštini zakazan novi sastanak u isto vreme, kada bi učesnici trebalo konkretnije da se dogovore, a danas nije bilo razgovora o imenima, rekao je novinarima poslanik Zavetnika Nikola Dragičević.

Radomir Lazović, poslanik „Moramo“ izrazio je nakon konsultacija nadu da će biti drugačija atmosfera u Skupštini. „Čini mi se da bi opozicija trebalo da zauzme što bolju poziciju u razgovorima o telima skupštinskim i njenom radu, kako bi mogla da doprinese radu Skupštine“, rekao je Lazović.

Inače, na konsultacijama, grupa od 35 narodnih poslanika iz Narodne stranke, Demokratske stranke, Zajedno i Ne davimo Beograd, najavila je da će za potpredsednika Skupštine Srbije u ime grupacije poslaničkih klubova tih stranaka predložiti predsednika DS Zorana Lutovca.

Lazović kaže da bi usvajanje ovog predloga bilo veoma važno:

„Očekujemo da će ovaj saziv parlamenta poštovati demokratska načela i da će uvažiti volju građana i dati pravo da opozicione stranke koje ni na koji način neće pomagati režimu dobiju zastupljenost u skupštinskim telima, kako potpredsednika skupštine, tako i predsednike ili potpredsednike pojedinih parlamentarnih odbora“, navodi se u saopštenju tih stranaka.

Aleksandar Jovanović Ćuta u obraćanju novinarima pozvao je Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) da odmah u ponedeljak, kada bude konstitutivna sednica dođu i održe konferenciju ispred parlamenta i traže zabranu iskopavanja litijuma i bora.

Jedna od akcija koju planira da sprovede je, kako kaže, i mali referendum, odnosno podeliće poslanicima papir na kojem će pisati – „da li ste za Rio Tinto ili ne“ i da se oni odmah izjasne.

„Meni je najbitnije da krenemo da radimo. Naš prvobitni cilj je izglasavnje zakona o trajnoj zabrani eksploatacije litijuma u Skupštini…Naš posao je da to pod jedan isteramo do kraja, ovaj prostor ovde biće govornica svih onih koji su obespravljeni, kojima se otima zemlja, svuda tamo gde se vrši bezakonje…Srbija će konačno imati aktivizam u Skupštini“, rekao je Jovanović.

Sastanak kasnio zbog Orlića

Konsultacije su, inače, bile zakazane u podne, ali se čekao predsednik vladajuće stranke (SNS) Vladimir Orlić koji je ušao poslednji, dok su svi drugi već bili u sali.

Reporterka N1 javlja da su među prvima na sastanak sa Dačićem stigli Đorđe Milićević iz SPS, Elvira Kovač (SVM), kao i generalni sekretar parlamenta iz prethodnog saziva Veljko Odalović.

Tu su bili i predstavnici Narodne stranke Stefan Jovanović i Miroslav Aleksić,  Radomir Lazović, Aleksandar Jovanović Ćuta i Nebojša Zelenović iz „Moramo“, Boško Obradović iz Dveri i Žika Gojković (POKS).

„Konstituisanjem se smatra samo prva tačka verifikacija mandata. Veoma čest je bio slučaj da se obavila verifikacija mandata, da se sednica prekine, pa se onda izbor predsednika veže za period kada dođe do finalizacije razgovora o formiranju parlamantarne većine“, objasnio je Dačić.

On je rekao da bi konstitutivnom sednicom parlamenta trebalo da predsedava poslanik liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ Vladeta Janković, jer je najstariji poslanik, a pomagaće mu četiri najmlađa poslanika, sa četiri izborne liste koje su osvojile najveći broj mandata.

„Posle toga kreće konstituisanje poslaničkih grupa“, objasnio je Dačić.

On je rekao da se „očekuje dinamičan politički život“.

Dačić je rekao da od 1. avgusta „kreću rokovi za formiranje Vlade Srbije, a to je 90 dana“.

Komentari (16)

Vidi sve komentare