Konsultacije u Prištini, opozicija i Vlada o dijalogu s Beogradom

Vesti 25. maj 202122:33 0 komentara

U Prištini su počele konsultacije između Vlade i opozicije oko postizanja konsenzusa za nastavak dijaloga sa Srbijom, koji je najavljen za prvu polovinu juna. Sastancima sa vladom su se odazvale dve opozicione stranke.

Na prvom sastanku premijera Aljbina Kurtija i lidera opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja održanog danas, razgovarano je o nastavku dijaloga između Kosova i Srbije najavljenog za naredni mesec.

Haradinaj je rekao da je premijeru Kurtiju predstavio zabrinutost koju njegova partija ima u odnosu na proces dijaloga, koja se u prvom redu tiče uloge SAD koja je prema njemu trenutno mala.

„Ono što možemo primetiti je nedostatak prisutnosti SAD u dijalogu. Mislimo da ovo nije dobra situacija za Kosovo, i narušava ravnotežu interesa u dijalogu. Bilo bi od koristi imenovanje američkog emisara o dijalogu koji bi predstavio SAD u ovom procesu“, kaže Haradinaj.

Inače do sada su se sve opozicione partije oglasile voljnim da sa vladom sarađuju o pitanjima od nacionalne važnosti.

Kurtijev poziv za sastanak o dijalogu prihvatio je i Ljumir Abdiđiku predsednik jedne od najvecih opozicionih stranaka, Demokratskog saveza Kosova.

Jedini koji se nije odazvao Kurtijevom pozivu je Enver Hodžaj iz Tačijeve Demoratske partije Kosova.

Do sada nijedna vlada nije u proces dijaloga uključivala predstavnike opoziciije.

Ostaje da se vidi da li će Vlada i opozicione stranke prvi put do sada postici konsenzus po pitanju dijaloga. Ne treba isključiti ni mogućnost da opozicija bude uključena u dijalog sa Srbijom, koji, kako se procenjuje, ulazi u finiš, jer se najavljuje postizanje sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!