Konzul o napadu na bugarske novinare: Pratimo kako reaguje pravni sistem Srbije

Vesti 24. jun 202217:01 11 komentara

Generalni konzul Bugarske u Konzulatu u Nišu Dimitar Canev kaže za N1 da je bugarsku televizijsku ekipu napalo i gađalo rukovodstvo, radnici i obezbeđenje rudnika Karamanica u opštini Bosilegrad i da će lično prisustvovati kad novinari budu davali iskaz u tužilaštvu, kako bi video kako ide procedura i "da se ne proba nešto da se zataška".

Tim istraživačkih novinara Bugarske nacionalne televizije (BNT) „Tragovi ostaju“ i ekoaktivisti iz Bugarske i Srbije fizički su napadnuti u Srbiji, na državnom putu ispred rudnika „Podvirovi“ u selu Karamanica u opštini Bosilegrad, saopštila je organizacija „Sejf džurnalists“. Napad se dogodio 14. juna u popodnevnim satima.

Snimak napada objavljen je na Bugarskoj nacionalnoj televiziji.

Canev je rekao da ovaj napad, bez obzira na nacionalnost televizijske ekipe, nije smeo da se dogodi. „U rudniku Karamanica se, po mom mišljenju, vrši neko skoro krivično delo i ne vodi se uopšte računa o zaštiti životne sredine i prirode. Ekipu je napalo rukovodstvo fabrike, to su građani Republike Srpske, iz BiH, direktor, šef obezbeđenja i nekoliko radnika. Oni su ih kamenovali“, navodi sagovornik N1, dodajući da su hteli da fizički nanesu štetu ekipi i tehnici.

Neki su pogođeni, neki su gurani, svakako je ovo nedopustivo, zbog toga i ja i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Bugarske oštro osuđujemo incident, dodao je. „To je napad protiv novinarske profesije. Pravo na informisanje je jedna od najvećih vrednosti EU. Zbog toga ćemo pratiti sve što se događa, kako će da odreaguje pravni sistem države Srbije, kako će da odreaguje tužilaštvo“, naveo je konzul.

Upitan šta su do sada preduzeli nadležni organi, a da on zna, Canev kaže da će u tužilaštvu u Vladičinom Hanu da bude ispitana ekipa 27. jula.

„Ja ću da prisustvujem, čisto da vidim kako ide procedura, da se ne proba nešto da se zataška, zato što mi se čini da ovaj rudnik u Karamanici ima podršku opštine Bosilegrad. Sve što se tamo dešava je sa saznanjem predsednika opština Vladimira Zaharijeva, isto tako znam da su neke provere koje su vršene od strane ekoloških institucija Srbije, da su se završile na pozitivan način, a vidljivo je kako je zagađeno sve u tom regionu“, navodi sagovornik N1.

Taj proces traje godinama, dodaje. „Ima reakcija sa naše strane i od ekoloških organizacija, a čudno je da opština ne reaguje“, navodi konzul. Ističe da u tom regionu žive pripadnici bugarske nacionalne manjine što mu, kako dodaje, stvara još veću odgovornost „da se nađe način da se poštuju i zakoni i ekološke norme“.

Pre nego što su došli u Srbiju novinari su, navodi konzul, snimali epizode u Bugarskoj gde je bilo sumnji u ekološko zagađenje. Dodaje da je u pitanju istraživačka priča i da su novinari dobili dozvole iz Beograda. „Plan je bio prvo da se snima u Bosilegradu, pa u Boru. Koliko znam –  snimali su u Boru i tamo nije bilo incidenata. Pravo novinara je da traže objektivnu istinu i to je vrednost koju mi moramo da gajimo kao društvo i zato ne mogu da prihvatim činjenicu da bude napadnuta bilo koja ekipa novinara“, naglasio je konzul Canev.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare