Korać: I oni koji hvale Đinđića ga falsifikuju, a ubice su htele ovakvu Srbiju

Vesti 09. mar 202320:35 35 komentara

Ubistvo premijera Zorana Đinđića 2003. godine je "u najširem smislu reči" izvršeno da bi se održala politika koju u Srbiji imamo danas, izjavio je profesor Žarko Korać, koji je bio potpredsednik Đinđićeve vlade. On je kazao da je "Miloševićevo nasleđe imalo direktan motiv - strah od Haga, ali suštinski oni su hteli ovakvu Srbiju".

„Ovo što je danas Srbija politički – znači protiv zapada, oslanjanje na Rusiju“, rekao je Korać u emisiji Iza vesti na televiziji N1.

Pročitajte još:

On je rekao da iako sada „ratna avantura“ nije moguća, predsednik Aleksandar Vučić pokušava da vodi sličnu politiku kao Slobodan Milošević u regionu.

Naveo je da Vučić nikada nije izjavio da Republika Srpska nikad neće biti deo Srbije, da se govoreći o bivšem predsedniku Borisu Tadiću stalno pominje – „dozvolili ste da ode Crna Gora“, kao da tamo nije odlučivao narod na referendumu.

„Vi imate istu politiku, ali ne može vojno da se vodi, nego se politički održava ista ideja“, rekao je Korać.

Dodao je da su neki napravili čitave karijere na tome da su „nedavači Kosova“, za koje kaže da je izgubljeno kad je potpisana kapitulacija 1999. godine.

„To je jedan kolektivni mit koji je postao jako ozbiljan“, kazao je Korać.

Dodaje da je režim sada žrtva svoje propagande, a to je – ljubav prema Rusiji i „ne damo da nam Zapad otme Kosovo“.

Naveo je da je Đinđić hteo sasvim drugu politiku koja bi bila proevropska i prozapadna, a danas se niko ne zalaže za to na isti način jer bi ga napala „medijska mašina“ predsednika Vučića.

„Danas imamo jedno falsivikovanje Zoranove zaostavštine, vrlo pokvareno, i oni koji ga hvale ga u stvari falsifikuju“, rekao je Korać.

Za Đinđića kaže da je hteo da se reši status Kosova, a teze da je zbog Kosova ubijen naziva „manipulacijom“ i teorijom Aleksandra Tijanića, u to vreme medijskog savetnika Vojislava Koštunice.

„On je dao da se napravi jedan film koji je imao tu tezu, a to je služilo veoma jasne motive, da skloni pažnju sa Koštunice… pokušaj da se od njega i Koštunice skolni odgovornost za stvaranje atmosfere za ubistvo“, kazao je Korać.

Na pitanje da li bi se Srbija modernizovala kako je Đinđić hteo ako prihvati plan za Kosovo i uvede sankcije Rusiji, odgovara – ne.

„‘Karta’ za modernizaciju su politički lideri koji su zaista tome posvećeni“, rekao je profesor.

Kako je rekao, nacionalisti su uvek „pljuvali“ Đinđića, a on je bio „nacionalista“ jer je verovao u građane Srbije.

„On je verovao u te građane, za razliku od nacionalista, koji su cinični i misle po pravilo samo na svoju karijeru“, kazao je Korać.

Dokumentarni film „Đinđić – priča o Srbiji“ gledajte u nedelju, 12. marta, u 19.30h na N1

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare