Korać o nastupu Vučića: Gubi kontrolu, koristi rečnik praznih pretnji

Vesti 05. maj 202322:02 243 komentara

Rečnik kojim je predsednik Aleksandar Vučić govorio o masovnim ubistvima i merama koje predlaže je “njegov tipičan rečnik praznih pretnji”, kaže profesor Filozofskog fakulteta u penziji i nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać.

Pročitajte još:

“On gubi kontrolu nad društvenim procesom i to doživljava jako teško”, rekao je Korać za televiziju N1.

On je rekao da u društvu postoji kult i glorifikacija osuđenih ratnih zločinaca i da ima i mnogo gorih uzora nego što je to Kristijan Golubović.

Kazao je da tragedije poput napada u školi “Vladislav Ribnikar” ne možete uvek sprečiti, ali društvo treba da učini sve što može da ne olakšava da se to desi.

Kako je rekao, ne možete kontrolisati individualni život i patologiju jedne osobe, samo to da društvo ne stvara atmosferu u kojoj se ta patologija lakše ispoljava.

“A naše društvo to olakšava”, rekao je Korać.

Glavni urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm ocenio je da “nije normalno” da zvaničnici države ne dođu pred školu da odaju počast žrtvama.

“To bi bio najbolji znak empatije koji oni mogu da pokažu građanima”, rekao je on.

Za napad u “Ribnikaru” kaže – to ne možete da racionalizujete.

“Društvo se u tom trenutku odseća kao da je dobilo udarac u stomak, kao da smo ostali bez vazduha”, rekao je Švarm.

Kako je kazao, mi živimo sa traumama rata, mafije i kriminala, a traumu pojačava revizija ratova 1990-ih, i time se stvara “savršena oluja”.

Govoreći o merama koje je predložio predsednik Vučić, Švarm kaže da se plaši da mere protiv držanja oružja neće imati efekat.

Urednik Vremena smatra da će doći do “manije” ilegalnog naoružavanja, a profesor Korać takođe kaže da bi mere za rezultat imale porast broja ilegalnog oružja.

“Naše društvo je bolesno, mnoge stvari nisu normalne, ali rešenje nije u strahu, nije u panici, u ovome što gledamo, u izveštavanju talboida, a nažalost i nekih ozbiljnih medija”, govori Švarm.

Ne možemo da imamo da se prvi čovek države u obraćanju javnosti takmiči sa talboidima u otkrivanju opskurnih detalja, da koristi to da malo priča o Kosovu, malo o samom sebi, da čita zdravstveni karton deteta, te stvari samo podižu temperaturu i šire strah, rekao je on.

“On govori nekom ratnom retorikom”, kaže Švarm.

Korać dodaje da je to “u skladu sa njegovom ličnošću jer on je kontrolor svega i sad je u panici”.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare