Korać o Vučiću: Narod da se zapita zašto mu odgovara model patrijarhalnog oca

Vesti 02. nov 202209:48 165 komentara

Nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije i psiholog Žarko Korać izjavio je da je istorijski trend u srpskom narodu opsednutost vlašću ali da bi narod morao, zbog Aleksandra Vučića, da pogleda u sebe i odgovori zašto mu odgovara taj model patrijarhalnog oca koji može da vas kazni i bije.

On je, komentarišući način na koji je formirana Vlada Srbije, za N1 rekao da najveći broj ministara pojma nije imao da će biti u Vladi, da ih je Vučić namerno pustio da drhte i strahuju da li će u njoj biti, da je Zorani Mihajlović to jutro saopšteno da neće biti u novoj vladi…“Ovo je apsolutno vlast jednog čoveka“, rekao je Korać u Novom danu.

Povodom izjave šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenka Jovanova koji je poručio ministrima da ne soliraju, a da ukoliko se na tako nešto odluče da je bolje da „demisioniraju ili da umuknu“, Korać je rekao da tako nešto nikada nije doživeo, a sedeo je u dve vlade.

On je istakao da je većina ministara u vladi u potpunosti bez biografije.

„Pošli ministar poljoprivrede makar je bio iz Sremske Mitrovice, sada imate ministarku koja nikakve veze s poljoprivredom nema –  u zemlji gde je poljoprivreda jako bitna“, kaže Korać i dodaje da se zna da je ministarka (Jelena Tanasković) imenovana jer je prijateljica jednog ministra.

On je istakao i da je Bratislav Gašić ranije uvozio kafu, da su ga 90-tih zvali Santos, a imao je i privatnu televiziju koju je stavio na raspolaganje Vučiću. „U svakoj vladi imate slabe karike, račune, ali u ovoj vladi je većina takva i to je problem što ne možete da odgovorite zašto su neki ljudi ministri“, naveo je Korać.

„Šta kvalifikuje Vulina osim što je nosio uniformu Če Gevare i nije prao kosu“, zapitao je Korać i ocenio da bi njegov izbor, ako bude izabran za šefa BIA, bio šamar Zapadu budući da se javno deklarisao kao ekstremno proruski političar.

Slučaj migovi – Vučićeva poruka za domaću javnost

Povodom jučerašnje odluke predsednika Srbije da podigne migove zbog pojave dronova koji su ulazili na teritoriju centralne Srbije sa Kosova, Korać je rekao da vojska služi za to da ne bi bilo rata, a da kod nas služi za političke pretnje. Istakao je i da je smešno da se dok traje rat u Ukrajini zvecka oružjem, u situaciji kada je Srbija okružena NATO zemljama, a pritom NATO ima i bazu Bondstil na Kosovu.

Povezane vesti

„Kome ti zveckaš, kakvi migovi?“ zapitao je on i dodao da toliko zna da mig ne može da sruši dron jer brzo leti, te da je u pitanju „tipična Vučićeva politika da kad imaš problem napraviš još veći problem“.

Preneo je i da mu je drug koji radi u Palati Srbija rekao da je na nedavnom sastanku političkog aktiva Srba sa Kosova sa Vučićem, da je trebalo snimiti parking da bi se videlo koliko luksuznih vozila je tu bilo, a pola njih je već imalo kosovske tablice.

Korać je rekao i da Srbi sa Kosova primaju duplu platu i zapitao kako se to gubi srpski identitet ako promeniš tablice na automobilu, ali se ne gubi kad imaš kosovsku ličnu kartu i plaća te vlada u Prištini. „Meni je to neverovatno“, naglasio je.

Celu situaciju uporedio je sa „fudbalskim ratom između El Salvadora i Nikaragve“ i dodao da bi u ovom slučaju, da izbije rat, a naravno neće, u pitanju bio rat oko registarskih tablica koji niko ne bi shvatio.

„Pitanje tablica da li je povod da dižeš migove i vojsku? Po mom mišljenju sve je usmereno na unutra i da je cilj Vučića da pokaže da je jak lider, da mu niko ništa ne može“.

Tako da je, kako kaže, u pitanju poruka Vučića ka unutra, ka domaćoj javnosti da pokaže da je jak, a mnogo manje ka Kosovu i liderima regiona i Evrope.

„To je ono kao deca u obdaništu kad kažu – ‘moj tata je jači’, što je nezrelo kao politika, a problem je što se navikavamo na to“, naglasio je Korać.

Vapaji Rade Trajković – slična situacija kao sa Oliverom Ivanovićem

Povodom vapaja Rade Trajković koja tvrdi da je u kućnom pritvoru, te da srpski i albanski akteri sarađuju u njenom progonu, Korać kaže da Trajković zna još iz 90-tih i da je nju ova vlast smenila sa mesta direktorke Doma zdravlja, a da je ona oštar kritičar srpske politike na Kosovu.

Trajković, dodaje Korać, jeste nezaštićena i napadaju je i Srbija i Kosovo. Vrlo slično, kako kaže, bilo je i sa Oliverom Ivanovićem. „Rada Trajković je govorila o ljudima u BIA da ih treba ispitati oko ubistva Olivera Ivanovića i dobila je optužnicu od tih ljudi, preti joj kazna zatvora ili novčana kazna“, rekao je Korać.

Preneo je i da je Trajković inače bolesna, te da mu maltretiranje nje liči na ono što se dešavalo Ivanoviću.

„Ona je primer da najbolje prolaze ekstremisti kao što su oni sa severa Kosova koji asfaltiraju po Beogradu…Žalosno je kakvu personalnu politiku vlast vodi na severu Kosova“, kaže.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare