Koronavirus ušao u Specijalnu bolnicu „Ozren“ u Sokobanji

Vesti 04. okt 202113:46 > 13:46 1 komentar
N1

Koronavirus ušao je u Specijalnu bolnicu Ozren u Sokobanji među bolesnike zaražene tuberkulozom, ali uprava bolnice tvrdi da su svi preživeli i da su dobro.

Dok pojedini pacijenti javljaju da situacija nije sanirana i da se kovid i dalje širi stacionarom, te da su svi u strahu jer se već bore sa smrtonosnom bolešću, direktorka bolnice Gordana Antonijević za N1 kaže da trenutno nema zaraženih, ali da su pre deset dana imali 11 obolelih muškaraca i da su sada svi dobro.

Na pitanje kako je virus prodro na mesto koje bi moralo da bude među epidemiološki najčuvanijim objektima u zemlji, kaže da su utvrdili da brat i sestra iz Novog Pazara, inače na lečenju od tuberkuloze u bolnicu, nisu poštovali pravila.

„Njima je bilo dozvoljeno da šetaju oko bolnice sa maskama jer su u pitanju mladi ljudi… Jedan od njih je otisao do šetalista u Sokobanji, gde se najverovatnije i zarazio. Praktično nam je pobegla. Sestra je u pitanju i ona je prenela ženama iz sobe sa kojima je bila“, opisuje direktorka, koja je prethodno rekla da je 11 muškaraca bilo ukupno zaraženo, iako je potom spominjala da su se inficirale i žene.

Pacijenti koji su se javili N1 kažu da se nikakve specijalne higijenske mere u bolnici ne poštuju, ali direktorka tvrdi da su sve mere bile primenjene, ali je nemoguće pacijente i osoblje držati skoro dve godine u hermetičkom okruzenju.

„Trenutno nemamo ni jednog pozitivnog pacijenta na kovid-19, a svi koji su bili zaraženi, a sada više nisu, vraćeni su u stacionar Ozren, ali su, zbog predostrožnosti i dalje bez kontakta sa ostalim pacijentima. Bili su smešteni oko nedelju dana u kovid bolnicama u okolini i brzo su nam vraćeni“, priča direktorka Specijalne bolnice Ozren u Sokobanji i podvlači da ni jedan oboleli nije imao upalu pluća i „ni jedan nije bio ni na kiseoniku“.

Prvog inficiranog pacijenta, koji je već zaražen tuberkulozom, osoblje Ozrena otkrilo je 15. septembra antigenskim testiranjem.

Po proceduri, pacijent je prebačen u kovid bolnicu u Knjaževcu.

„Istog dana smo testirali čitavo odeljenje. Osamdesetak pacijenata obolelih od tuberkuloze je tu. Niko nije bio pozitivan, ali su se prvi pozitivni na antigenskom testiranju pojavili posle tri dana. Na svaka tri dana smo nastavili da testiramo sve. I tako je ukupno do 22. septembra otkriveno 11 slučajeva kovida-19 u Specijalnoj bolnici Ozren“, objasnila je Gordana Antonijević.

Ističe da su skoro svi članovi medicinskog tima vakcinisani i navodno, šetnji ni oko bolnice više nema.

„Bolnica je zaključana, prijem se vrši isključivo uz antigenski test tokom čitave epidemije. To jeste po proceduri, ali je problem u tome što oni u fazi inkubacije postanu pozitivni drugog, trećeg ili četvrtog dana po hospitalizaciji. Tako može da nastane nešto što nikako ne želimo“, navodi Antonijević.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.