Koronu smo zaboravili, ali ona nije nas: U julu moguće i 4.000 zaraženih dnevno

Vesti 28. jun 202219:27 komentara

Porast broja novozaraženih u poslednjih nekoliko dana je alarm kako bi se svi uozbiljili, ocenili su za N1 lekari. Prema podacima stručnjaka, očekuje se da broj zaraženih na dnevnom nivou polovinom jula bude i četiri hiljade.

Broj novozaraženih koronavirusom i dalje je trocifren, ali raste iz dana u dan. Sedmi talas već je tu, napominju epidemiolozi i očekuju reakciju države.

POVEZANE VESTI:

„Ovde da je sreće sedeo bi ministar zdravlja, predstavnik republičke komisije za zarazne bolesti, direktorka Batuta, znači ljudi koji su odgovorni i moraju da objasne narodu“, rekao je epidemiolog Zoran Radovanović.

A na novi talas niko od najbrojanih nije upozorio, već smo to čuli od doktorke Slavice Plavšić, koja je upsut napomenula i da je neophodno vratiti obavezu nošenja maski.

Nadležni, makar oni na čelu bolnica, tvrde da mesta za paniku nema. To je poruka koju je uputila direktorka kovid bolnice u Batajnici, gde se trenutno leči 30 pacijenata.

„Kod svih ovih bolesnika su podvarijante omikron soja otkrivene, koje su sasvim blage. Mali broj njih ima povišenu temperaturu. Pacijenti koji su ovde smešteni nemaju teške kliničke slike“, rekla je direktorka Tatjana Adžić Vukičević.

Oružje protiv korone su vakcine, mere i lekovi, a ne ignorisanje virusa, kaže farmakolog Radan Stojanović.

„Maske nisu ni trebale da se ukudaju da se ja pitam, šta je teško staviti masku kada je tu mnogo ljudi. Po meni, kao što sam nekada pričao da treba dati prvu, drugu i treću dozu vakcine, sada mislim da nema osnova za davanje četvrte doze“, poručuje Stojanović.

Dok smo se polako odvikli od korone, ona, prema rečima lekara, dolazi u novom talasu i to polovinom narednog meseca, kada se, prema nekim statistikama može očekivati oko četiri hiljade zaraženih dnevno.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.