Korupcija u Srbiji: Bez mita se ne može ni do posla ni do lekara

Vesti 09. dec 202322:13 > 22:16 36 komentara

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Prema izveštaju Grupe država Saveta Evrope, Srbija je smanjila korupciju među poslanicima, sudijama i tužiocima. Međutim, istraživački novinari stalno javnosti obelodanjuju nove afere u koje je umešan sam vrh države, a građani tvrde da se bez mita na može ni do posla, a ni do lekara.

Da je bitnije koga znaš, nego šta znaš u potrazi za poslom, kao i da se bez čokolade i koverte kod doktora ne ide – čini se da je u Srbiji nepisano pravilo svima poznato.

Na pitanje da li su zadovoljni radom institucija, građani kažu:

„Naravno da nisam, oni su toliko izgubili kompas i tako očigledno je korupcija izražena“.

„Pogotovu kod hirurga kad je operacija u pitanju, druge stvari i prođu nekako“.

„Da se zaposli teško bez veze, bez nekoga ko će malo da pogura tu priču“.

A da li je ova mantra nužno zlo u nepostojanju sistema koji bi garantovao da se putem poštenja i zakona može doći do cilja ili pak stvar kulture u kojoj je lakše naći vezu nego menjati sistem?

„Kad je reč o kulturi, da kultura se menja. Lako se može promeniti ako građani dobiju dobar primer sa vrha i to je ono što još uvek nemamo uspostavljeno kao praksu“, kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije.

Ipak, umesto da oni sa vrha, budu uzor i zvezda vodilja na putu promene, građani su ti koji su promenili stav o tome da se ima smisla protiv korupcije boriti, tvrdi novinar BIRN-a Saša Dragojlo.

„Čak smo došli na taj nivo da su ljudi oguglali na to i da oni očekuju od vlastodržaca da kradu, samo se nadaju da će oni kraduckati. Mislim da je to pogrešan način gledanja, jer su upravo Birnova istraživanja pokazala da su to novci svih građana ove države“, ističe Dragojlo.

Istraživanja koja jasno pokazuju da se iz državnog budžeta izvlače milioni dinara preko konkursa ministarstava i to milioni namenjeni za brigu o mladima i porodici. I to je samo jedna u nizu afera koje su istraživački novinari obelodanili.

„Većina korupcionaških afera koje su velike – u koje su uključeni važni državni zvaničnici, ministri i njihovi članovi porodica – su otkriveni od strane novinara. Nismo videli da je tužilac ili bilo ko započeo neku aferu samostalno. Čak i kada mi uradimo svoj posao, oni neće da reaguju. Prave se mrtvi“, navodi Dragojlo.

Međutim, kako se navodi u izveštaju Grupe država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije, Srbija je napredovala u borbi protiv korupcije baš među poslanicima, tužiocima i sudijama, usvojivši 10 od 13 preporuka koje joj je GREKO dao pre osam godina.

„To su samo neke birokratske poludiplomatske formulacije, koje suštinski ne znače mnogo. Tu se nekim birokratskim jezikom konstatuje da je nešto napredovalo, nešto i nazadovalo. A građani dobro znaju gde žive, kako žive i kako se ponaša vlast“, naglašava Dragojlo.

A šta kažu građani?

„Što se tiče pravosuđa mislim damora malo da se pripomogne što od stranke, što od prijatelja“.

„Vidim da je bez tih koverti teško da se nešto završi“.

„Ne može bez para ništa, ko nema para ne može da preživi“, zaključuje jedan od građana.

POGLEDAJTE JOŠ:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare