Kosovo na korak od SE, a na dnevni red već stiže rezolucija o Srebrenici: Glasanje početkom maja

Vesti 17. apr 202420:11 31 komentara

Tek što je Kosovo napravilo pretposlednji korak ka članstvu u Savetu Evrope, a zvanični Beograd dan glasanja u Strazburu nazvao "danom srama", pred Srbijom se, kako to vlast poručuje, otvara nova pretnja - Rezolucija o Srebrenici. Počinju neformalne konsultacije u Njujorku, a glasanje se očekuje početkom maja.

Jača vetar da se među zastavama ispred Saveta Evrope zavijori i zastava Kosova – 131 glas da, 29 glasova ne u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Protiv članstva Kosova u toj organizaciji najglasniji su bili Španci, Srbi i Mađari, uz podršku tek poneke ruke sa Zapada i iz komšiluka.

„Ono što smo juče videli u Strazburu je nastavak tog festivala licemerja i još jedan ekser u mrtvački sanduk u međunarodnom javnom pravu i svih standarda koji bi trebalo da važe“, rekao je mandatar za sastav Vlade Miloš Vučević.

Nije licemerje, nije ni ekser, već geopolitičko pregrupisavanje i konsolidacija ovog prostora zaključak je politikologa Ognjena Gogića.

„Za ovaj ishod nisu zaslužni ni Kosovo, ni Srbija, već nešto šire, bila je to demonstracija nečega što smo zaboravili, a to je real politika. To znači da su najmoćnije zemlje Evrope, pre svega mislim na Nemačku, imaju svoje interese kojima se rukovode i zbog kojih su spremni da prenebregnu sve principe, pravila, moralna i ne znam koja načela“, istakao je Gogić.

Ova strazburška priča imaće svoje završno poglavlje sredinom maja. Njujorška priča upravo počinje neformalnim konsultacijama o Nacrtu rezolucije o Srebrenici.

„Nećemo da živimo s vama ako se donese takav akt u UN, nećemo da živimo s vama, a videćete kako to izgleda. Da li Dodik preti? Ne, samo iznosim svoj stav. To je pomirenje? Koje pomirenje? Hoćete mojim unucima sutra da nakačite etiketu genocida i da se sprdate kako smo genocidaši, je l to? Ja mogu da razumem stradanje i bol, ali u Srebrenici je bila manipulacija, nije se desio genocid“, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

N1: Koliko je to ozbiljna pretnja?

„To je prvi put da to radi ove godine, i prošle godine je to radio, i tako svake godine. ja to isključivo vidim kao nešto za unutrašnju upotrebu“, smatra Nemanja Todorović Štiplija iz Centra savremene politike.

Diplomatska ofanziva Srbije vodi se na pogrešan način, smatra istoričar i diplomata Milan St.Protić. Nije rezolucija ta, već je, kako kaže, predsednik Vučić taj koji srpski narod predstavlja kao da je genocidan, pošto individualnu krivicu onih koji su počinili zločin konstatno prebacuje na ceo narod.

„Čista manipulacija da bi javnost i građani bili dodatno zbunjeni da im budu isprani mozgovi i da je ceo svet protiv njih i prokleti Zapad radi protiv njihovih interesa a istovremeno predsednik pije konjak sa čovekom čija je zemlja koautor te rezolucije“, navodi St. Protić.

Predlog rezolucije trebalo bi da se na dnevnom redu GS UN nađe početkom maja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare