Kosovo nakon barikada: Nižu se reakcije, neizvesno šta će biti do 1. septembra

Vesti 01. avg 202219:13 > 19:24 29 komentara

Nižu se reakcije na jučerašnje tenzije na Kosovu zbog odluke o merama za ulazak osoba sa dokumentima i automobilskim tablicama Srbije, čije je sprovođenje u međuvremenu odloženo na mesec dana.

Građani sa severa Kosova koji su govorili za N1 kažu da odavno nije bilo toliko tenzija. U ponedeljak se oglasio Peter Stano, portparol Evropske unije.

Pročitajte još:

„Visoki predstavnik je uz pomoć Sjedinjenih država tražio da Kosovo odloži dve mere sa kojima je trebalo početi u ponedeljak a koje su izazvale tenzije. Vlada je odlučila da odloži, to naravno povlači uklanjanje svih barikada. Iz naše perpektive je veoma važno da svi koji su uključeni u taj problem ostanu mirni i izbegavaju nekoordinisane ili unilateralne akcije koje mogu da ugroze stabilnost“, rekao je Stano.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju kaže bili smo na korak od ozbiljnih sukoba a krivicu vidi u kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju. Dodaje „dovoljno bilo da povuce odluku i da se vratimo normalizaciji i miru“.

„Pa nisu barikade same sebi cilj. Nego to je jedini način koji naš narod na Kosovu i Metohiji, da vas podsetim, i od 1999. nemamo ni vojsku ni policiju. To je jedini način bio da naš narod ukaže na teror i probleme sa kojima se suočava gotovo svakog dana“, rekao je direktor Kancelarije Petar Petković.

Kap u prepunoj čaši je, kaže, bila Kurtijeva odluka koja se odnosi na tablice i dokumenta.

Srpski zvaničnici ukazuju na izostanak formiranja ZSO. Urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević podseća da je Srpska lista više puta najavljivala izlazak iz institucija upravo zbog ovog dela Briselskog sporazuma.

„Ukoliko bi se zaista desio izlazak Srpske liste sa svih mogućih nivoa vlasti. Dakle na centralnom i lokalnom nivou i ukoliko to ne bi bio igrokaz već suštinska i prava istinita radnja to bi moglo da znači početnu tačku vere građana da će se ići u Zajednicu srpskih opština“, kaže Lazarević.

Na pitanje novinara da li razmatraju mogućnost izlaska iz Vlade Kosova prvi čovek Srpske liste odgovara.

„Ja jesam u toj vladi, deo te vlade i daću ostavku kada narod, koji me je birao, bude to tražio od mene. Dakle ja jesam deo te vlade ali sam opozicija toj vladi. Jer zakonski okvir nalaže da većina parlamentarne manjine koja je osvojila najveći broj glasova ima pravo da da jednog svoj kandidata za ministra. Tako da mene nije izabrao u vladi gospodin Kurti već srpski narod“, kaže predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Petković kaže vreme je za povratak norimalizaciji, miru i pregovaračkom stolu u Briselu.

„Istorija nas uči da ovakvi incidenti ubrzavaju dijalog. Ali ako Kosovo ostane pri stavu da ne želi da se vrati da za pregovaračkim stolom priča konkretno o ovom problemu onda će ipak, verovatno opet doći do određenih problema, verovatno novih sukoba a minimum stagnacije“, kaže Milica Andrić Rakić iz NVO Nova društvena inicijativa.

Predsednik Srbije bi u utorak trebalo da razgovara za generalnim sekretarom NATO-a. Srpski zvaničnici apeluju na zemlje Kvinte da budno prate situaciju na Kosovu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare